neljapäev, detsember 30, 2021

Tagasivaade aastale 2021

Asun vana-aastaõhtu laupäeval aastast kokkuvõtteid tegema.

Sel aastal oli märke kliimasoojenemise edenemisest. Mõlemad sellesse aastasse jäävad talved on küll olnud lumerohkemad kui üle-eelmine, aga suve esimene pool oli liiga palav ja põuane. Suve teine pool oli õnneks normaalsema temperatuuriga ja vihmasem.

See oli Eestis ja suuremas osas maailmas teine koroona-aasta, aga vaktsineerimine saavutas massilise ulatuse, mis aitas osa inimelusid päästa. Aasta lõpul küll jõudis kohale uus koroonaviiruse tüvi, mis allub vaktsiinidele halvemini.

Eestis toimusid kohalikud valimised, aga minu eelistatud parteil ei läinud hästi. Ameerikas alustas ametiaega president, kes on eelmisest rahulikum, Venemaa president on endiselt rahutu.

Aasta jooksul surid minu koostatud raamatu autor Olesk, minu maletreener Rei ja tuttavatest maletajatest veel vähemalt Kass ja Metsoja. Hulk tuttavaid inimesi põdesid koroonat ja paranesid.

Trükist ilmus teine minu tõlgitud Sorokini raamat, lõpetasin Masaryki raamatu esimese köite tõlkimise ja alustasin teise köitega. Minu sissetulekut vähendati umbes 50 protsenti, sest töötukassa hinnangul ei ole raamatu tõlkimine töö, aga minu arvates on, mistõttu ma ei võtnud töötu abiraha vastu ega hakanud lisatööd otsima.

Käisin pärast pikka koroonaohust tingitud vaheaega jälle maleklubides kohal, aga mitte väga palju kordi. Ühes klubis käisin pärast vaktsineerimist kolm korda, teises juba enne koroonat seisma jäänud ja nüüd uuesti alustanud klubis ühe korra. Aasta lõpul vaktsiini nõrgenemise ja nakatumiste sagenemise tõttu ma taas üritustel ei käinud. Jätkasin internetis ja koduse arvutiprogrammiga male mängimist, tulemused läksid paremaks, aga elektri kokkuhoidmiseks läksin lõpuks üle maleprogrammi natuke nõrgemale tasemele. Võrguklubis sain korduvalt seni elu numbriliselt parima malereitingu.

Väljaspool Tartut käisin ainult Peedul, aga vähem kordi kui eelmine aasta, kui ma õigesti mäletan, siis ainult kolm korda.

Neli minu luuletust ilmusid kordustrükis, aga maleleht vist enam ei ilmunud.

Kirjutasin blogis kiirendatud korras mälestusi. Täiendasin varasemast rohkem ka muusikarubriiki, tehes seda uut moodi. Ajaloorubriigis hakkasin arvustama tõlkeprogrammiga loetud tšehhikeelset teaduskirjandust.

Sain läbi 24 terviklikku raamatut või ajakirjanumbrit, lugedes neid kõiki mõtlemispausidega. Internetis hakkasin külastama lisaks Eesti muuseumide võrgulehele ka Euroopa muuseumide oma. Lugesin konkreetseid blogisid. Sügisel hakkasin pärast kolmveerandaastast vaheaega uuesti sagedamini feisbukki kasutama.

Tervis on läinud mõne koha pealt paremaks ja mõne koha pealt halvemaks. Uutest haigustest lisandus vajadus silmatilku tarvitada, kuigi mitte pidevalt.

0 vastukaja: