teisipäev, november 15, 2022

Aksel Rei 80





Täna on Aksel Rei 80. sünniaastapäeva. Pärast eilset Rei mälestusturniiri päevakeskuses tuli täna hommikul kiri endiselt Rei õpilaselt, tema töö jätkajalt ja minu kunagiselt trennikaaslaselt Andres Karbalt, et juba täna õhtul mälestatakse Reid tema töökohas endise spordikooli maleklassis.

Enne ürituse kellaaja kättejõudmist otsisin informatsiooni Rei kohta meeldetuletuseks või uute teadmiste omandamiseks internetist. Muuseumide infosüsteeemist leidsin Rei portreepildi aadressilt https://www.muis.ee/museaalview/1462285 , Rei eksliibrise aastast 1987 aadressilt https://www.muis.ee/museaalview/24538 ja foto Reist Paide rajooni (kust ta Tartusse tuli) malenädalal aastal 1976 aadressilt https://www.muis.ee/museaalview/44260 . Rahvusarhiivi fotoinfosüsteemist leidsin ühe Reid kujutava foto, mis on tehtud samuti natuke vähem kui aasta enne minu sündimist: https://www.ra.ee/fotis/index.php/et/photo/view?id=636656&_xr=63738c8d76291 . Pilte leiab ka Google’i pildiotsinguga.

Eesti Entsüklopeedias aadressil http://entsyklopeedia.ee/artikkel/rei_aksel on kirjas, et Rei oli maletreener aastast 1971, enne seda on ta töötanud ka võrkpallitreeneri ja Paide rajooni spordikooli direktorina.

Kui ma trennis käisin, siis ma ei teadnud, et Rei on olnud ka võrkpallitreener, aga ma mäletan, et kui me laagris olime, siis ta mittemaletajatest treeneritega võrkpalli mängis. Need kiitsid tema mänguoskust ja seletasid seda maletaja kontsentratsioonivõimega. Rei omalt poolt oli üllatunud, et laagris olnud võrkpallitrenni poisid võrkpalli paremini ei mängi. Rei oli tugev ka lauatennises.

Vikipeedia artikkel “Maletreener” ütleb, et Rei oli aastast 2013 meistertreener male alal. Teatmeteostest saab veel teada, et sündinud on ta Viljandimaal. Mina olen teda seni seostanud Järvamaaga. Ma mäletan, nagu ta oleks vahepeal olnud maletreener Tartus ja Paides korraga. Seda kinnitab ka artikkel aadressil https://jarvateataja.postimees.ee/2064455/malepoisid-said-tudrukuta-hakkama , mis nimetab Reid aastal 2006 Paide Ühisgümnaasiumi maleõpetajaks, mina olen viibinud samal aastal tema maleklassis Tartus.
 
*
Eelnev tekst on kirjutatud enne tänast üritust ja siit alates pärast seda. Toimus välkturniir, kus erinevates voorudes oli erinev mõtlemisaeg. Et oleks rahulikum mängida, lubati tulemusi mitte Maleliidu koduleheküljele panna, aga esikolmiku blogisse tohtis. Tulemused olid:

1. Vorobjov 6 punkti
2. A. Pedmanson 5,5
3.-4. Õim ja Mihkel Tomson 5
9. – 11. S. Runnel jt. 3,5

Voore olevat olnud 7. Turniiri alustas 18 mängijat, aga lubatud oli turniir pooleli jätta ja osad seda võimalust kasutasid. Mõtlemisaega sai valida, Karba andis mulle aega ette. Paljude aastate järel mängis turniiril ka minu vend Klaus, kes kohe esimeses voorus võitis.

Pildistasin tänast turniiri ja pärast turniiri lõppu selle toimumishoonet väljastpoolt.

0 vastukaja: