esmaspäev, oktoober 31, 2005

Poliitvangide vabastamine

Nägin unes, kuidas sisestasin arvutisse raamatut, mis võis olla "Usk ja majandus". Arvutil läks pilt eest. Klaus hakkas põhjust uurima ja ütles, et see on Hennu arvuti mõju. Mina ütlesin, et Henn tegeleb ju fotodega. Fotod võtavad palju mälu ja võivad kergemini midagi segi ajada. Hennu arvuti töö paistis uurimisekraanil hüpleva joonena.

Nägin unes, kuidas mulle soovitati, et küsiksin luulekogu väljaandmiseks raha Kultuurkapitali asemel ühelt välis-eesti fondilt. Isa palvel näitas välis-eesti naine mulle trükist, mille sisekaanel olid selle fondi andmed. Küsisin, kas kirjutan need ümber või lisan sinna oma andmed. Selle peale naerdi ja öeldi, et loomulikult pean fondi andmed endale ümber kirjutama. Mõtlesin, et parem oleks anda enda ja Klausi luulekogud välja ühiste kaante vahel, siis kui ühte ostetakse, ostetakse ka teist. Aga see poleks õnnestunud, sest Klaus polnud eelmine kord juba sellega rahul, et meie raamatud ilmusid samal päeval.

Nägin unes, kuidas istuti ümber pikliku laua. Laua teises otsas olid endised juhtivad kommunistid, kes olid ka nüüd kõrgetel kohtadel. Minu arvamus oli, et nad ei julge ka nüüd normaalselt käituda, kartes, et keegi tuletab neile nende minevikku meelde. Vastasotsas istuv Toomas Leito moodi mees ütles, et rahvuslased hirmutavad neid sellega, et küsivad neilt: "Kas sa olid Tiit Made alluv?" Isa küsis minu selja tagant, et kas on siis parem küsida, et kas sa olid Vaino Väljase alluv. Klaus ütles, et Vasakpartei populaarsust suurendab üks halb reform, milles Vasakpartei on paremal seisukohal.

Nägin unes, kuidas Paide õues oli koos rahvahulk, üle kelle peade sööstis tiiger, kellest öeldi, et ta päästis inimesed suure ahvi käest. Teised ütlesid, et see on vale, sest ahv ei olnudki ohtlik. Püüdsin varjuda kasvuhoone ees olevasse kuuri, et kui meeleavaldajad üksteist tallama hakkavad, mina alla ei jääks. Mõtlesin, et olen piisavalt tugev, et ise teiste tallajaks jääda, aga ma ei taha ka seda. Tartu moodi tänaval kõndides mõtlesin, et kui minu pihta püssiga sihitakse, võtan välja püstoli ja sean laskevalmis, aga ma ei tea, kas ma peaksin ka esimesena tulistama.

Nägin unes, et leidsin vanast ajalehest pika Taimo luuletuse, kus ta kirjeldas oma elulugu. Ajaleht ei olnud luuletust avaldanud terviklikult, vaid asendanud lõpu väljajätumärkidaga. Luuletusega ei sobi nii teha. Üks rida oli "on kuidas on". Eluloos oli öeldud, mis aastal Taimo ühe teatud liiki kala püüdis. Küsisin emalt, kas seda liiki kala püütakse ainult mõni kord elus. Mulle tuli meelde, et spinning ei olegi kala, vaid püügiriist.

Nägin unes, kuidas mõtlesin, et vanglas oleks paarkümmend poliitvangi, naisvalvur koguks nad kokku ja laseks vabaks. Vabakslaskmisotsusel oleks mitme õppejõu allkirjad. Osad vabanenud tuleksid vabatahtlikult vanglasse tagasi, teised läheksid koju, kolmandad hakkaksid ennast varjama. Tiit Madisson kutsuks kaasa kaks meest, keda vanglas ei olnud, võtaks kraanaauto ja läheks öösel EPA eest Lenini kuju maha võtma. EPA hoones keegi valvaks seda, aga tema tähelepanu kas meelitataks kõrvale või ähvardataks teda relvaga, nii et kuju saaks maha võetud. See viidaks prügimäele, kus oleks ka valvur väravas, keda samuti relvaga ähvardataks. Kuju maetaks prügi alla enne kui otsijad kohale jõuavad ja seda vist ei leitaks. Auto peidetaks kellegi küüni heina või lina alla. Võibolla hakataks seda kuju ja autot metalliotsijate ja maavarade otsimise lennukiga otsima, aga kuidas ta ikka leitaks, kui on ka teisi metallist autosid, mida aparaat samuti märkaks.

0 vastukaja: