laupäev, oktoober 01, 2005

Vahtra valve all

Vahtra ladvast on lehed kadunud ja paljad oksad seisavad seal ülejäänud võra kohal nagu turris siilisoeng. Madalamal on veel roheliste lehtede tsoone, samuti kollaste ja punaste.

*
Viisin kiiresti hukka läinud kingad parandusse. Alguses sain kingsepa segakeelsest jutust aru, et neid ei saa enam parandada. Kui hakkasin neid kotti tagasi pakkima, küsis ta, kas ma ei jätagi neid sinna.

*
Nägin unes, kuidas Tõnu mängis malet ja tahtis vankriga vastase nuppu lüia, aga kuna kaitset oli sellel sama palju kui temal ründjõudu, siis tõstis üle poole laua sinna ka kuninga juurde. Ta kinnitas, et kuningat on lubatud laual ükskõik kuidas ringi tõsta. Mina kahtlesin ja tõin näiteks seisu, kus valgel on kuningas h1, lipp a1 ja etturid g2 ja h2, mustal ettur d2, vanker d7 ja kuningas d8. Ütlesin, et kui tõsta valge kuningas h1-d1, siis muutuks sellest ju mängu tulemus.

*
Nägin unes, kuidas pidime linnast välja ekskursioonile minema. Pille ennustas, et sellel osalev arvutimees on sonimütsiga. Mina ütlesin, et ta võib kaabuga ka olla. Kui mees tuli, oli ta hoopis palja peaga. Aga tal olid käed rinnal risti, mida Pille oli vist samuti ennustanud.

Kas selles või teises unenäos hakkas levima linnugripp. Ohvrid olid varsti justkui jälle elus. Mõtlesin, et see on iseloomulik kaasajale, kus saab mitu korda ühte linti kuulata, aga et kas nad päriselt ka elus on. Siis leidsin, et mind on maailmaruumis lõpmatus tükki ja mõni neist jääb ikka ellu. Kõik, mis ma tegin, pidi valmistama rõõmu või kannatusi ka minu lõpmatusele teisikule.

*
Nägin unes, kuidas kool oli haigla. Sealt põgenejaid ähvardas tulistamine, aga põgenesin siiski, sest tundsin vajadust olla rahva hulgas tänaval. Tahtsin kesklinna sööklasse sööma minna, kuigi seal oleks võidud mind ära tunda ja haiglasse tagasi viia.

*
Nägin unes, et olime uuesti üürinud Kaunase puiesteel selle korteri, kus me ükskord elasime. Mõtlesin, et nüüd kus me siin tõesti uuesti elame, hakkan seda korterit ka sagedamini unes nägema. Enne meid oli korteris olnud uus pere, mitte need, kes sinna meie väljakolimise järel tulid. Mõtlesin, et siin on halvem see, et rõdusid on kaks, mistõttu on raskem jälgida, et keegi alla ei kukuks. Siis tuli mulle meelde, et meil on Uuel tänaval tegelikult ka kaks rõdu. Olin Kaunase puiestee maja ees ja mind visati kolmanda korruse köögiaknast pea ees alla. Sirutasin käed ette, et need maandudes hoo maha võtaks ja pea ei puruneks. Panin ka käed rusikasse, et sõrmedest midagi järgi jääks. Maandudes tahtsin protestiks viskamise vastu püstolist õhku tulistada. Kuna lask oleks võinud kogemata mõnda aknasse minna, siis tulistasin hoopis viskaja autot. Arstid tegid kindlaks, et mul on kukkumise tagajärjel kaks käeluumurdu ja kolm sõrmeluumurdu ning rohkem vigastusi mitte.

0 vastukaja: