kolmapäev, november 04, 2009

Kahjulikud eelarvamused

Üleeilse "Tartu Postimehe" esiküljel on pealkiri "Teater läks hullumajja" ja selle alla on kirjutatud: "Kas tõesti teevad hullud teatrit? Ei tee. Reporter Raimu Hanson nägi vanas hullumajas Staadioni tänavas, et hoopiski Vilde Teater on leidnud endale uue mängukoha ning etendab Veiko Märka farssi "Tabamata pisuhänd"."

"Hull" ei ole mingi teaduslik mõiste, vaid laiatähenduslik sõna. Kontekstist järeldub, et ajakirjanik peab selle all silmas inimesi, keda ravitakse psühhiaatriahaiglates, diagnoosist sõltumata. Sõna "tõesti" kasutamine tundub näitavat, et ajakirjaniku arvates ei saaks need inimesed teatri tegemisega hakkama. Aga ei vasta tõele, et näitlejaelukutsega inimeste hulgas vaimselt haigeid ei oleks. Ühelt poolt arvatakse, et vaimselt haige inimene ei saa reaalsusest midagi aru ja ei saa seetõttu tööd teha. Teiselt poolt kui keegi on nii haige, et tõesti sobivat tööd ei leia või ei anta talle seda tööandjate eelarvamuste tõttu, süüdistakse teda ikkagi laiskuses. Kui muud süüd ei õnnestu tõestada, siis öeldakse, et ta on eelmises elus midagi valesti teinud.

Artiklis on veel selline lause: "Kas vaimuhaigla aura ei sega Kodukotust või Vilde Teatrit?" Paistab, et kellegi arvates on seal ravitud ohtlikke nakkushaigusi, mis võivad nakata veel ka pärast haigla minemakolimist.

0 vastukaja: