laupäev, november 07, 2009

Saarestik

Inglise keele tunnis oli kaks rühma koos. Õpetaja käskis lugeda igaühel õpikust ette ühe lause ja see tõlkida. Esimesena pidi lugema Andres, kes ei olnud seda kodus õppinud. Ta küsis õpetajalt ühe sõna kohta, mida see tähendab. Olin algkoolis sama moodi teinud. Järgmisena pidin lugema mina. Ma ei olnud ka õppinud, aga ei hakanud seda ütlema, sest lootsin, et oskan sellest hoolimata tõlkida. Halvem oli see, et pidi ka inglise keelt hääldama. Mul läks mitu korda õige lehekülg eest, ja selle uuesti üles otsimine võttis aega. Seetõttu hüüdis õpetaja: "Kaks!"

Üks Moskvas viibiv eestlane esitas Eesti saadikule Venemaa vägivalla vastu protesti. Eesti saadik oli Oudekki. Ta tuli saatkonnast välja, paber ja kirjutusvahend kaasas ja hakkas protesti üles kirjutama. Kommentaariks ütles ta ainult: "Hm." Venemaa esindajad rääkisid, et eestlased ei karda, vaid hakkavad proteste esitama.

Liikusime Põhja-Jäämerel. See oli juba peaaegu lahti sulanud. Üksikuid jäätükke veel ujus ja nende vahel ujus inimesi. Ütlesin, et siin ei tohi viibida, siin on osooniauk. Vaieldi vastu, et siin äädikas tarretub. Mõned arvasid juba, et jää sulamisest ei olegi midagi hullu, sest maailmamere tase pole eriti tõusnud. Aga nad ei arvestanud, et kui sulab ka Antarktika, siis tõuseb meretase palju rohkem. Põhja-Jäämere kohale tekkis palju saari. Ütlesin, et siia ei tulegi ookeani. Algul oldi minuga nõus, aga siis öeldi, et siin on Baffini maa. Baffini maa oli Kanada saarestik, mis oli juba varem olemas.

Venelased läksid Toompeale mässama, aga lõpuks tõrjusid Eesti lippudega eestlased nad välja. See oli sama moodi nagu 1990. aastal. Aga uudistes öeldi, et Euroopa Liit nõuab, et Eesti peab Venemaaga uuesti läbirääkimisi alustama, sest Eesti tööstus on aastaga 20 aasta jagu tagasi läinud ja muud majandusharud umbes sama moodi. Ütlesin teistele, et kes teil käskis Euroopa Liitu astumise poolt hääletada. Nad polnud öelnud, et nad oleks seda teinud, aga nende juttude põhjal võis seda järeldada. Mõtlesin, et kui Eesti muudetakse Venemaa osaks, ei ole siin enam õiget elu, aga välismaale põgenema ma ka ei hakka.

0 vastukaja: