kolmapäev, november 18, 2009

Eriline auto

Mul oli vist ülikooli lõpetamine veel lõplikult vormistamata. Valmistusin doktorieksamiks. See võis mul suure tõenäosusega ebaõnnestuda. Õnneks oli võimalik ka teine katse. Aga isegi kui doktorieksam oleks õnnestunud, oleks jäänud veel doktoritöö kaitsmine, mis võis samuti ebaõnnestuda. Sõitsime ühte maakohta, kus pidime minema sauna. Sel korral pidi minema tüdrukutega korraga, sest pikalt ei tahetud kütta. Kolm tüdrukut olid juba enne mind lahti riietunud ja istusid ümber laua. Nende ema oli riides ja kõndis ainult mööda. Eriti ma nende tüdrukutega koos sauna minna ei tahtnud, aga olin juba ükskord käinud. Istusin ruumi lauast kaugemas otsas.

Dudajaev sai aru, et kolm meest on tulnud talle atentaati tegema. Ta sai relva rutem kätte ja lasi nad ise maha. Seejärel soovis ta sellest majast lahkuda, sest neid mehi võidi varsti otsima tulla. Suundusime autoga ühte Läti metsavahelisse majja, kus Dudajev oli varemgi käinud. Kui jõudsime sinna majja, märkas Dudajev ka seal majas kolme kaitseväelast. Ta jättis teised autos olnud majja ja põgenes autoga üksi. See oli hea auto ja Dudajev ei sõitnud mööda teid, vaid mööda rohtu ja läbi metsa. Teel tuli talle meelde, et Vene sõjaväe mundrid ei ole sellised, majas olid olnud hoopis Läti kaitseväelased. Neid ei pidanud kartma. Dudajev suundus ringilt majja tagasi. Autos oli elektrooniline seade, mis näitas sõidu trajektoori, nii et maja leidis ringi teisest otsast kergesti üles. Majas pidi Dudajev kohtuma ühe juhtiva riigitegelasega.

Kui Dudajev oli veel autoga Tartu vahel, võis politsei tähelepanu äratada, et tal on sellist marki auto, nagu kellelgi teisel ei ole. Seetõttu võis politsei ta dokumentide kontrollimiseks kinni pidada ja kinni võtta. Dudajev kandis prille, et teda ära ei tuntaks, sest päriselt tal prille ei olnud. Aga võibolla oli ka tema auto väljast maskeeritud tavalist marki autoks. Igatahes jõudis ta sinna Läti majja kohale. Ta oli sõitnud mööda rohtu, et tema autot ei märgataks, aga venelased satelliidi abil vaatasid just, et miks üks auto ei sõida mööda teid. Nad vaatasid satelliidi abil ka juhi nägu ja tundsid ära, et see on Dudajev. Venemaa nõudis Lätilt tema väljaandmist, aga Läti keeldus. Siis tulid Vene väed Lätisse ja piirasid selle maja ümber, aga Dudajev avaldas veel kaua vastupanu.

Ütlesin, et ma olen kogu aeg mõlenud, et mul on vist magistrantuuri lõpetamine veel lõplikult vormistamata, aga nüüd sain aru, et ma ei pea seda enam tegema, sest mul on diplom käes. Seni olin mõelnud, et asi on küll vormistamata, aga ma ei hakkagi seda tegema. Kaks ainepunkti oli vist küll puudu, aga kui sellele mitte tähelepanu juhtida, ei oleks seda keegi tagantjärele kontrollima hakanud. Või tegelikult need kaks ainepunkti olid mul siiski olemas. Vahepeal oli olnud kaks ülepunkti ja lihtsalt ülepunktid olid ära kadunud. Olin saanud vabaaine punktid aine eest, mis tegelikult vabaaine ei olnud. Käskisin vaadata riiulist ühe raamatu koostaja nime. Öeldi, et koostaja on Erelt. Seejärel käskisin vaadata, kes on "Mirabiilia" sarja peatoimetaja. Ma polnud kunagi varem tulnud selle peale, et seda järele vaadata. Nüüd vaadati ja öeldi, et selleks on Ummelas. Nüüd võidi arvata, et esitasin selle küsimuse sellepärast, et olin just teada saanud, et Ummelas teeb raadiosaadet, sarja peatoimetajat tegelikult teades.

0 vastukaja: