pühapäev, juuni 13, 2010

Kaks Euroopat

Täna tahtsin lugeda midagi tšehhi-eesti sõnaraamatu abil, aga enne jäi ette saksakeelne leht "Prager Zeitung". Seal on intervjueeritud saksa kirjanikku Enzensbergerit, kes viibis Prahas seoses kirjandusfestivaliga.

Kirjanikult küsiti muuhulgas, kui euroopalik on Tšehhi Vabariik praegu.

Ta vastas, et absoluutselt euroopalik. Kui ta pandaks seotud silmadega helikoptrisse ja visataks alla Tšehhis, teaks ta oma sõnul kohe, et viibib keset Euroopat.

Intervjueerija meenutas Tšehhi presidendi Vaclav Klausi hiljuti Berliinis peetud kõnet, kus ta ütles, et Euroopa ühendamine nurjub Euroopa-identiteedi puudumise tõttu. Enzensberger oli saanud veebruaris Taani Sonningi preemia kultuurialase tegevuse eest Euroopas, aga tänukõnes kritiseeris ta samuti Euroopa integratsiooniprojekti. Talt küsiti, kas ta on V. Klausi mõttekaaslane.

Kirjanik vastas, et Brüsseli Euroopa kujutab endast midagi täiesti erinevat tegelikust Euroopast. Seda ei loodud 1958, vaid on olemas juba aastatuhandeid. Inimesed abielluvad, töötavad ja helistavad üksteisele. Euroopa aluspõhi on ühiskondlik kontakt. EL diktaat kurkide üle on selle kõrval naeruväärne. Lõhe tegeliku ja institutsionaalse Euroopa vahel süveneb üha, mida on majanduslik areng näidanud. Intervjueeritav ei ole Klausi vaadete toetaja, aga kui keegi midagi õiget ütleb, olevat ükskõik, kes ta on. Isegi poliitiline vastane võivat veidi tõtt rääkida.

0 vastukaja: