reede, juuni 04, 2010

Nuppude väärtused selguseta

Tänasel päevakeskuse turniiril oli 10 osavõtjat. Kui turniir läbi sai, ütles Peebo, et pealtvaatajaid oli viis ja et juba ühe pealtvaatajaga on teine tunne mängida. Esikolmik oli järgmine:

1. Harujõe 8 punkti,
2. Peebo 7,5,
3. Seljodkin 6,5.

Harujõe tegi kaks viiki ja Peebo sai Harujõelt kaotuse ühe viigi juures.

*
Hiljuti ilmus "Eesti Päevalehes" artikkel, et ühes koolis tegutseb väga populaarne malering. Artikli lõpul kiidetakse maleõpetajat, et ta annab oma tunde just vahetundides. Minu arvates oleks parem, kui eraldataks omaette koolitund. Vahetunnis jõuab mängida ainult välkpartii ja sellest palju ei õpi. Pealegi oleks vahetund õigem kulutada füüsilisele liikumisele. Kui õpilane istub tunnis vihiku taga ja vahetunnis malelaua taga, ei ole see puhkuse teooria seisukohalt õige, kuigi võib huvitav tunduda.

*
Eelmine nädal kirjutasin, et Kasparovi ja Kerese õpetus läheb lahku mänguplaani suhtumise osas. Vahepeal lugesin Kasparovi raamatut edasi ja leidsin järgmise erinevuse. Keres kirjutab "Malekoolis", et ratsu on väärt 3 etturit, oda 3,5, vanker 5 ja lipp 9,5. Kasparov seevastu ütleb, et ratsu ja oda on mõlemad 3. Ükskord avasin maleklassis mingi raamatu, kus oli suurelt välja toodud reegel, et lipp võrdub kahe vankriga. Capablanca raamatust olen lugenud, et lipp ja ratsu on tugevamad kui lipp ja oda.

0 vastukaja: