reede, oktoober 07, 2011

Raidväli 70

Täna tähistati male- ja kabeturniiriga Raidvälja 70. sünnipäeva. Ta lisas, et ühtlasi möödub 50 aastat sellest, kui ta tuli kabes Tartu meistriks. Kui küsisin tema Tartu malemeistrivõistluste tulemuste kohta, ütles ta, et on korduvalt esikohta jaganud, aga järelmatšid kaotanud.

Maleturniiril oli täna 18 osavõtjat, 7 vooru ja 15 minutit mõtlemisaega. Tulemused olid:

1. Trohhalev 6,5 p.
2.-4. Seljodkin, Kõiv, Tätte 5
...
7.-12. Runnel jt. 3,5

Esimeses voorus kaotasin mustadega Trohhalevile, teises võitsin valgetega Padrikut, kolmandas kaotasin mustadega Tättele, neljandas võitsin mustadega Otsa, viiendas kaotasin valgetega Solovjovile, kuunedas viigistasin valgetega Raidväljale ja seitsmendas võitsin mustadega Jakobit.

3. oktoobril oli 8 osavõtjat:

1. Seljodkin 6
2. Tätte 5
3.-4. Metsoja, Volpert 4,5

23. septembril mängisid 14 osavõtjat 6 vooru:

1. Trohhalev 6
2. Tätte 4,5
3. Ojaste 4

Eile toimus turniir ülikooli maleklubis. Seal on tänavusel hooajal rohkem mängijaid kui mullu, seejuures on neid iga turniiriga juurde tulnud. Eilsed paremad olid:

1. Sander 7,5
2. Laasmägi 7
3.-4. Hinrikus, Jakobson 6,5

*
Täna lugesin Saksamaa ajalehe "Frankfurter Allgemeine Zeitung" maleteemalisi artikleid. Kolm esimest otsinguvastet sõnaga "Schach" olid kõik kaugetest aegadest ja seotud maailmameistrivõistlustega.

1. novembril 2000 kirjutati Kramniku-Kasparovi maailmameistrimatšist. Kramnik juhtis pärast 14. mängu 8:6 ja matš pidi 16. mänguga läbi saama. Kramniku võidus oldi üsna kindlad. Meenutati, et varem on Kasparov tulnud maailmameistriks 4 korda Karpoviga, üks kord Shortiga ja üks kord Anandiga mängides.

4. juulil 2002 kirjutati plaanist 2003. a. lõpus kaks konkureerivat maailmameistritiitlit ühendada. FIDE maailmameister oli Ponomarjov ja alternatiivse tiitli omanik Kramnik, aga maailma kõrgeima reitinguga mängija Kasparov. Ühtse maailmameistri tiitli pärast pidid hakkama võistlema 8 maletajat kahes grupis. Nende hulka pidi pääsema ka Saksamaa esinumber Lutz, kes oli maailma reitingutabelis 42. kohal reitinguga 2644. Ta ennustas, et tema grupis mängitakse agressiivsemat ja teises grupis positsioonilisemat ja rahulikumat malet.

23. jaanuaril 2002 kirjutati Ponomarjovi uueks FIDE maailmameistriks saamisest. Ta sai maailmameistriks kõigist eelkäijatest nooremana 18-aastasena. Finaalis kohtusid kaks ukrainlast ja Ponomarjov alistas Ivantšuki 4,5:2,5. Maksimaalselt võis toimuda 8 mängu. Ajakirjaniku sõnul ei olnud Ponomarjovi võit üllatus ning talle tõid edu uskumatu vaimne jõud ja hämmastav kontsentratsioonivõime.

0 vastukaja: