laupäev, oktoober 15, 2011

Kooli sünnipäev

Täna tähistatakse meie kooli ümmargust sünnipäeva. Kool korraldas sel puhul kontserdi ja peo. Minu põhikooliklassi osa liikmeid kogunes peale selle veel söögiasutusse, kus käisin ka mina. Kohale tulid veel Piret, Mari L., Kristin, Kristina, Merili, Martin, Lauri K. ja Jürgen. Mina jõudsin kohale teisena, minutipealt õigel ajal. Lahkusin esimesena.

Meie kooli asutamise teemalisi artikleid lugesin Jaan Tõnissoni raamatu koostamise ajal. Ta kirjutas selle kohta nii:

Esimene Eesti emakeelne keskkool kutsuti Tartus seks ellu, et sealt välja tuleksid haritud Eesti tütarlapsed, kes vabad venestuse mõjudest aitaksid kindlustada Eesti perekonnaelu venestuse mõjutuste vastu.

Kes võis selle rahvusliku ettevõtte juhtimiseks sündsam olla kui selgesilmaline, mõttekindel Peeter Põld oma kasvatusliste kalduvustega.

Põhjalikult ennast ettevalmistades kodus ja välismail asus Peeter Põld suure ülesande kallale.

Ja täitis hiilgavalt kõik lootused, mis tema töö peale pandud.

Peeter Põllu tegevus Eesti tütarlastekooli juhtimisel kujutab tähtsat ajajärku Eesti pedagoogilises arenemisloos. Mitte ainult, et siit välja käis otsekohest äratavat mõju Eesti Nooresoo Kasvatuse Seltsi ja tema osakondade ümber koondunud emakeelsete koolide ja nende õpetajate ning juhatajate kohta. Ühtlasi voolas suurest tööst, mis Peeter Põld korda saatis Eesti tütarlastekooli juhtimisel ja pedag.-nõukogus, elustav ja virgutav mõjutus välja kõigi Eesti nooresookasvatuse tegelaste ja sõprade kohta. Peeter Põllu ja tema kaastöötajate eeskuju ja seletused avalikel koosolekuil, hariduspäevil, hariduskongressel, ajakirjanduse veergel panid mõtteid liikuma, õhutasid uusi teid otsima kasvatuslisel alal, kihutasid nooresookasvatusele Eesti rahvuslikus vaimus. Ilma Peeter Põllu kasvatuslise tegevuse mõjutuseta ei oleks meil inimesed tuld võtnud, kui tarvis oli Eesti nooresookasvatuse asjus kätt külge panna. Vaevalt oleks korda läinud ühiskondlikul nõul ja jõul üles ehitada nõuetekohast koolimaja esimesele Eesti keskkoolile Tartus, kui mitte ei oleks Peeter Põld oma tööga koolis näidanud, et asi on väärt kõige suuremaid jõupingutusi.

0 vastukaja: