reede, oktoober 28, 2011

Seosed maleajaloos

Täna avasin võrgust Uus-Meremaa ajalehe "Sunday Star Times". Lõin kõigepealt otsingusse seal riigis elanud eestlasest maletaja Sarapuu perekonnanime, aga ei saanud ühtegi otsinguvastet. Seejärel proovisin otsingusõna "chess", millega läks paremini. Tundub, et osa vasteid andis ta muudest ajalehtedest.

13. juunil 2011 ilmus uudis selle kohta, et Tripolis kohtusid FIDE president Iljumžinov ja Liibüa diktaator Gaddafi. Liibüa televisioon näitas neid omavahel malet mängimas. Vene uudisteagentuurile Interfax ütles Iljumžinov, et Gaddafil pole kavatsust Liibüast lahkuda. Ma ei tea, milline riik oleks olnud üldse nõus teda vastu võtma. Hiljuti tulid teatavasti uudised, et Gaddafi on tapetud ja maetud salajasse kohta. Eesti ajakirjanikud kirjutasid, nagu oleks Gaddafi hukkamise filmimisega loodud pretsedent. Mina mäletan, et filmiti ka Iraagi diktaatori Husseini hukkamist. Ja siitkaudu jõuab uuesti Iljumžinovini, kes kunagi šokeeris maailma kavtsusega korraldada Karpovi-Kamski MM-matš Iraagi pealinnas Bagdadis, kus põlualune Hussein veel võimul oli.

Sama otsingusõna viis ka 20. septembril 2011 ilmunud artiklini, kus meenutati maailmameister Kasparovi kaotust IBM'i arvutile Deep Blue aastal 1997. Mainitakse ka seda, et esimene malet mängiv masin tegutses juba aastal 1770, aga oli pettus, kus inimene sees istus. Siitkaudu märkasin ise seost, et tol ajal seisnes pettus selles, et inimene istus masinas, aga tänapäeval, et masin monteeritakse inimese sisse.

0 vastukaja: