reede, veebruar 15, 2013

Kõik ütlesid kõigile tere ära

Uku Masing ütles, et sõna "eestlane" kasutati juba ürgajal, aga sellele vastandatud tegusõna rahvuste kohta ainult paar viimast aastat. Mõtlesin, et seda sõna on kasutatud paar aastat, aga vahel mõne sõna kohta saab öelda, et paar sekundit.

*
Üks vend esitas ühe küsimuse. Teine vastas sellele, lugedes käes olevast raamatust ette luuleread, mis juhuslikult küsimusega kokku sobisid. Mõtlesin, et ühel aastal avaldasid ajalehed ootamatult palju minu kirju. Neid ilmus "Maalehes" ja "Eesti Päevalehes". Aga tol aastal ajalehtedes ilmunut ma ei ole vist kodulehekülje paberil ilmunud teoste nimekirja kandnud. Jõudsin kõndides arhiivini. Mulle tuli meelde, et olin jätnud ühed väljatellitud materjalid hoidlasse tagastamata, kavatsusega neid millalgi edasi lugeda, aga polnud pärast seda tükk aega arhiivis käinud. Ma ei hakanud siiski pärast hetkelist kaalumist praegu ka arhiivi sisenema, vaid kõndisin sellest mööda. Ma vaatasin uurimistöö jaoks liiga palju materjale läbi ja nii ei pidanud töö kunagi valmis saama.

*
Olin ühes seltskonnas. Üks naine rääkis oma sugulastest. Ütlesin, et kaks tema nimetatud isikut käisid minu kursusel. Naine rääkis, et kui tema ülikooli astus, siis tehti nende kursusele kohe tutvumisõhtu, kus kõik ütlesid kõigile tere ära. Õpetati, et kursusekaaslastele tuleb tere öelda, näidates ühtlasi maju, kus elavad võõrad inimesed, keda ei pea teretama. Teine naine küsis, kas kohalviibijate hulgas on keegi, kes 95 protsendil juhtudel ei ütle tuttavale tere. Vastasin, et mina tunnen tänaval ära perekonnaliikmeid ja veel paari inimest, aga ülejäänusid mitte. Kui ma olen samas ruumis inimesega, kellest ma tean, et ta peab seal ruumis olema, siis tunnen ta ära, aga tänaval ma ainult oletan, et võibolla on tegemist tuttavaga. Pealegi on mul halb nägemine.

0 vastukaja: