neljapäev, veebruar 14, 2013

Raske koorem

Olin käinud ühel peol. Helena oli seal öelnud, et mul on ilus särk. Ma polnud midagi vastanud ega üldse eriti rääkinud. Mul oli olnud seljas sinine särk. Kui ma ise midagi huvitavat ei rääkinud, siis mul oli vähemalt hea särk. Vanavanaisa tuli mulle oma kodu trepil vastu ja palus mul üks raamat trepist üles viia. See oli väga raske kanda. Trepist oli vähemalt lühike maa minna, aga läbi linna sellega kõndida pidi veel raskem olema. Mulle räägiti, et vanavanaisa tellis selle raamatu oma elu lõpul, aga tal jäi see pooleli. Pealkirjaks oli võõrsõna, mis oli ühe suure meditsiini haru nimi. Vanavanaisa oli tahtnud ennast selle raamatu abil ravida. Järjehoidja oli vahel. Juhtus õnnetus, et võtsin järjehoidja vahelt välja ja unustasin, kuhu see täpselt tagasi panna. Aga võibolla polnudki järjehoidjat sinna pannud vanavanaisa. Või arvati ainult selle järgi, et järjehoidja oli vahel, et tal see raamat pooleli jäi, sest ise ei saanud ta enam midagi öelda.

*
Vaatasin Paides aknast välja. Üle tee kasvasid suured erinevat värvi õitega lilled. Läksin teise tuppa. Vanaema ütles, et tänavu ei ole üle tee neid lilli, mis seal varem on olnud. Vaatasin, et selle toa aknast nad tõesti ei paista. Selgitasin, et teisest aknast paistavad. Vanaema ütles, kellele ta Siiri mehele paneb. Kuigi vanaema oli juba väga vana, rääkis ta endiselt võimsa häälega.

*
Mõtlesin, et mul olid magistriõppes ainult sellepärast head hinded, et jätsin kõik raskemad eksamid tegemata. Kuna ma olin osa eksameid tegemata jätnud, siis ma ei olnud kindel, kas mul on üldse magistriõpe lõpetatud. Unenägudes tundus sageli, et ei ole. Olin jätnud tegemata ühe Eesti ajaloo ja ühe kunstiajaloo eksami. Ühele eksamile olin jätnud minemata sellepärast, et olin jäänud haigeks, mistõttu pidin osadest loengutest puuduma ja pärast polnud konspekti. Nüüd lugesin tegemata eksamiga Eesti ajaloo konspekti läbi. Mõtlesin lugeda ka vastava vana "Eesti ajaloo" köite, kuigi see oleks palju aega võtnud. Mõtlesin, et arvatavasti tegin valesti, kui osadele eksamitele minemata jätsin, sest tõenäoliselt polekski seal küsitud fakte, vaid lastud kirjutada essee. Samuti oleks ma võinud filosoofia eksamil B sisse kirjutada laskmise asemel esseed kirjutama hakata, et saada A. Kuigi ma olin vähe filosoofiaraamatuid lugenud.

0 vastukaja: