neljapäev, detsember 07, 2023

Aeganõudev sünnipäev

24.-25. novembril toimus minu isa sünnipäevakonverents. Sünnipäevalaps vaatas seda otseülekandes, aga tema telefon pidevalt helises. Mina vaatasin lõppenud päeval tagantjärele, aga ülikooli televisioon streikis. Varem on olnud seda võimalik vaadata, kui viia arvuti võrguseadmega samasse ruumi, aga nüüd see ka ei aidanud. Video seitse sekundit mängis ja seejärel tuli seitsmesekundine paus. Ühe pausi ajal jõudsin lugeda ka 60 sekundit. Esimese päeva video pikkus oli 3 tundi 17 minutit 57 sekundit, aga lõpetasin tänaseks vaatamise, kui ta oli mänginud 2 tundi 31 minuti 12 sekundit, sest päev sai läbi. Vahepeal oli tulnud teha ka muud, näiteks süia ja nõusid pesta.

24. novembri õhtul toimus ka teises majas üritus, mida ma olen juba maininud. Tolle kõnedest ma mäletan, et Viivi Luik kritiseeris Nõukogude aegseid uuslinnaosi, nagu seal ei oleks puid. Ta rääkis rohkem Tallinnast, aga oleme ka Tartus tolle aja uuslinnaosas elanud. Kui majad ehitati, olid osad puud veel tõesti väiksed, aga praeguseks on need suuremaks kasvanud. Kaunase puiesteel oli vastupidi, et meie hoovis kasvasid suured puud juba maja valmis saamise ajal, praeguseks on need maha saetud. Ürituse päeval naerdi kõige rohkem minu venna Tõnu kõne üle. Ta rääkis, nagu tänapäeva inimesed ei vahetakse selliseid kirju, nagu Koidula ja Kreutzwald. Seda võis ta öelda enda kirjavahetuse põhjal, mina oma kirjavahetust talle lugeda andnud ei ole. Tavaliselt olen kirjutanud kellelegi teisele, mitte talle.

Täna vaadatud kõnedes Külliki Kuusk võrdles isa ja Uku Masingu luulet. Võrrelda saab kõiki asju. Külliki leidis isa ja Masingu luuletustest sarnasusi. Minu meelest üks suur erinevus on, et isa luuletused on kergesti ja Masingu omad raskesti meelde jäävad. Masingu artiklitest ma mäletan küll palju tsitaate, aga tema puhul jäävad luuletused raskemini meelde. Paistis, et Külliki mäletab neid minust paremini. Kõnedes viidati veel isa luuletusele, et maa tuleb täita lastega. Kuigi see on Piibli käsk, lähevad isa ja teoloog Masing ka selles küsimuses lahku, Masing on kirjutanud, et see on õnnetus, et lapsi sünnib.

0 vastukaja: