neljapäev, jaanuar 10, 2008

Kui pidu läbi sai, tehti kokkuvõte

Pidasime aastalõpupidu koos Staliniga, sest üks meist mängis Stalinit. Kui Stalin nägi oma eluaastatest hilisemaid ajakirja aastakäike, sai ta pahaseks, et tema võim kaduma on läinud. Kui pidu läbi sai, tehti kokkuvõte, et kulus terve suitsupakk. Ma olin kunagi suitsetamist proovinud, aga kindla teadmisega, et maitse teada saamise järel ma edaspidi enam ei suitseta. Kui paljud räägivad, et esimest korda suitsetades läheb neil süda pahaks, siis minuga polnud seda juhtunud. Hiljem ei olnud ma alati teiste suitsetajate suitsupilvedest eemale hoidnud. Olime saalis, kus tormas väga kiiresti ringi üks kass. Vaatasin meie sugupuud. Praegu mahtusid sinna kõik sündinud lapsed täpselt ära, aga kui keegi juurde oleks sündinud, ei oleks teda juurde joonistama mahtunud. Samuti ei mahtunud peale suguvõsaga liitunute eelkäijad. Ühes suguvõsa harus oli palju näitlejaid. Saali, kus me pidu pidasime, tungis järjest rohkem venelasi. Kõneleja jätkas kõne pidamist ja ütles muuhulgas, et talle meeldivad peod, aga teised eestlased kaalusid juba venelaste eest põgenemist.

"Postimees" tellis minult artikli rahvusluse teemal. Kui see ilmus, olid rahvusluse teemalisi artikleid täis mõlemad arvamusküljed. Seal ilmus ka Mart Laari artikkel. Küsisin isalt, kes nende erikülgede toimetaja on. Ennustasin, et need artiklid avaldati selleks, et järgmistes numbrites vastulööke andma hakata. Isa arvas ka nii. Järgmisel päeval ilmusidki uued rahvusluse teemalised artiklid. Mul oli "Postimehes" varemgi artikleid ilmunud, aga sel korral tulin ma neile meelde vist tänu sellele, et mul oli hiljuti raamat ilmunud. Olin blogis juba maininud, et ajalehes ilmus minu foto, aga ma polnud veel pannud täpset viidet.

Sõime laua ääres. Kui ma söömise lõpetasin ja püsti tõusin, oli mul väga raske liigutada. Ütlesin, et ma minestan vist ära. Aga järgmisel hetkel läks enesetunne täiesti korda. Püüdsin kasutada oma sõrmi juhtimispultidena ja niimoodi seinale male algseisu panna. Sellega oli mul raskusi - sain hakkama vaid üksikute nuppude pealepanekuga. Siis otsustasin pusimise lõpetada ja kohe mängima hakata. Nüüd olid kõik nupud laual olemas. Vastaseks oli Räst. Panin talle keskmängus esimeselt realt lipuga endalegi veidi ootamatu mati. Läksin kohtunikule tulemust ütlema. Kohtunik oli Rei. Ta oli seisu ilmselt näinud, sest ta ütles, et selles partiis ma mängisingi kõvemini. Keskmise tugevusega mängijate vastu mängin ma nõrgemini, aga nõrkade ja tugevate vastu pingutan rohkem.

Räägiti Annelinna suurusest. Ütlesin, et Anne tänav oli algselt Anne mõisa viinud maantee. Mõisas oli elanud üks rikas aadlik. Näidati tema ehitatud kivimaja Jaama tänava kandis. Seal oli varem asunud Tartu telegraaf ja postkontor, sest maja oli ehitatud heategevuslikel eesmärkidel. Oli näha, et algselt on maja olnud väiksem, millalgi on teda suuremaks ehitatud. Praegu oli maja väga varisemisohtlik.

0 vastukaja: