teisipäev, september 22, 2009

Meteoriidi valgus

Pidime minema inglise keele tundi. Öeldi, et tiivas ei saa tundi pidada, sest sinna kukkus Tunguusi meteoriit. Küsisin, kas vanasti või uuesti. Vastati, et see kukub jätkuvalt. Läksime teise kohta tundi. Seal oli Tunguusi meteoriidist kummaline valgus. Selle mõju all hakkasin sonima, pannes sonitava ja ilmutatava teksti vihikusse kirja. See oli tähenduseta ja seosetu jutt. Mulle näidati igasuguseid pilte. Pärast sõime kooli sööklas. Õpetajad istusid õpilastega samas lauas.

Oma kassettidele lindistasin muusikat, aga uudistesaadete lindistamiseks võtsin isa kasseti. Kleepisin kirjariba peale ja kirjutsin sellele "pilootprojekt". Siis leidsin, et see on tobe sõna, mistõttu rebisin riba uuesti küljest. Et lint liiga ruttu täis ei saaks, ei olnud sinna vaja lindistada saateid tervikuna, vaid võis ka üksikuid lõike saadetest. Aga kui hakata sobivat teemat ootama, jääb selle algus lindistamata. Kõigepealt kontrollisin, kas lindil midagi juba peal ei ole. Vajutasin mängimisnupu ja lindistamisnupu korraga alla. Kõlama hakkasid laste hääled. Ma ei saanud aru, kas need on meie pere lapsed või võõrad. Kartsin, et kui lindistamisnupp on all, siis mängimise ajal kustuvad hääled ühtlasi lindilt maha. Aga võis ka olla, et kui mängimisnupp on all, siis lindistatakse uuesti peale lindi enda hääli. Vajutasin nupud kinni. Ema protesteeris, et ta tahtis kuulata, ilusad hääled olid.

Otsisin ühte maja. Mul oli raske teed selle juurde meelde jätta, sest mul oli halb nägemismälu. Aga lõpuks taipasin, et tee on lihtne, see maja asub meie vana maja vastas. Seal tuli tund. Tunni ajal läksin veel välja ekslema. Õpetaja nägi aknast, et ma ei kõnni tagasi otseteed, vaid püian tagasi tulla sama teed, mille olin juba läbinud. Tundi tagasi jõudes küsisin õpetajalt, kas siin lähedal on üks asutus. Õpetaja vastas, et oleksin võinud sildi pealt lugeda. Kodus panin akna kinni, et üks väike tüdruk selle peale kõõluma ei läheks. Kirjutatud oli susiseva häälikuga lugu, et lätlased olid küsinud eestlastelt, kas nende kodumaa jääb idapoole. Võibolla nad ei mõelnud sellega, et kas Eesti on Lätist idas, vaid et kas küsitletavad elavad Ida-Eestis. See, kellelt oli küsitud, oli meil külas. Ta tõukas teise inimese kaugele.

0 vastukaja: