teisipäev, jaanuar 18, 2011

Lippe ma ei leidnud

Klaus läks koosolekule. Ema ütles, et ta valitakse seal juhatusse. Kui Klaus koosolekult tagasi tuli, küsis ta, kas ma ei taha ühte oma luuletust sürrealistide albumis avaldamiseks anda. Ta lisas, et kõiki minu luuletusi nad ei taha. Vastasin, et nendele, kellele enamus minu luuletusi ei meeldi, ei anna ma ühtegi. Järgmisel hommikul magasin Paides väga kaua. Mind püüti äratada, aga ma ei teinud välja. Lõpuks mõtlesin, et ma olen konstruktiivne inimene, ja tulin voodist välja, et enne riidesse panemist uks kahe toa vahelt kinni panna. Aga ma kõndisin käpuli.

*
Vaatasin Facebookist Kati L. sissekandeid. Olin juhtinud tema tähelepanu sellele, et ta alustab lauset sageli sõnadega: "Ma olen..." Nüüd oli ta kirjutanud: "Kannatage veel üks kord välja - ma olen." Järgmises sissekandes oli ta öelnud, mis ta on. Mina kirjutasin: "Kati L. on kolmnurk ja on olnud täisnurkne kolmnurk." Mõtlesin, et mida ma sellega öelda tahtsin.

*
Kõndisin Kaunase puiesteele. Meie vana maja vastas olevate lasteaedade piire oli muudetud. Vahepeal oli pruuni lasteaia aed viidud mäe servast kõrgemale, aga nüüd oli ta jälle mäe all. Ja varem olid kahe lasteaia aiad olnud alati erineval joonel, aga nüüd olid nad samal joonel. Tegelikult oli aed tulnud meie majale isegi lähemale kui kunagi varem, sest aia territooriumiks oli muudetud ka sõidutee. Aia ja meie maja vahele jäi veel ainult kõnnitee. Kartsin, et see tähendab, et teisel pool maja hoovis on autotee pikemaks tehtud ja katab nüüd kogu maja pikkuse.

*
Tõnisson seisis Paide esikus ja oli köögis olijate peale vihane. Ta oli põder. Tema vend oli ka põder. Nad seisid väljas rohumaal. Noortel isastel põtradel oli kombeks omavahel võidelda. Aga kui nad olid samaaegselt ka inimesed ja tähtsates ametites, oleksid nad pidanud käituma tsiviliseeritult.

*
Ema andis mulle ümbriku. Ei olnud välja loetav, kes selle oli saatnud. Ütlesin, et kõige lihtsam viis seda kindlaks teha on ümbrik avada. Ümbriku seest tuli välja teine ümbrik. Ilmselt oli keegi saatnud kirja valele inimesele ja saaja oli selle mulle edasi saatnud. Mõtlesin, et Helinal sündis teine laps arvatavasti otse enne seda, kui ta mulle viimase kirja saatis. Kirja hakkaski ta arvatavasti selleks kirjutama, et lapse sündimisest teatada, aga siis ikkagi ei julgenud seda kirja panna. Teised inimesed ei olnud nii julged nagu mina.

*
Tuli jutuks, et enne Eesti lipu värvide otsustamist tehti ka kaks ristiga kavandit. Ütlesin, et neid saab vaadata raamatust "Eesti lipp". Hakkasin siiski kahtlema, kas selline raamat on olemas, võibolla oli ainult "Eesti hümn". Aga arvasin, et ühes vanas "Eesti ajaloo" köites on need kavandid siiski toodud. Vaatasin selle köite läbi. Köide oli teiste köidetega kokku köidetud. Seal oli maakaarte, aga lippe ma ei leidnud.

0 vastukaja: