kolmapäev, jaanuar 05, 2011

Raamatu pühendamine

Kui keegi avaldab raamatu, saab ta hulga tasuta eksemplare, mis tuleb ära kinkida. Enamus, kellele raamat kinkida, tahavad, et neile pühendus sisse kirjutataks. Aga osa kirjanikke on lasknud raamatu avalehele juba trükkida pühenduse kellelegi teisele. Kui nad veel pastakaga teise pühenduse juurde kirjutavad, on sama raamat pühendatud kahele inimesele. Ja võimalik, et pealkirja või sisu järgi on see pühendatud üldse kellelegi kolmandale.

Inimesed võivad ootamatute asjade peale solvuda. Nii võib kingituse saaja raamatut lugedes ennast selle sisust hoopis solvatuna tunda. Kui siis veel pühendus ka on sisse kirjutatud, kas siis ei tundu, et solvang ongi adresseeritud konkreetselt talle?

Kui kirjadele on viisakas vastata, kas siis ei peaks ka inimene, kellele on raamat pühendatud, vastama teise sama paksu raamatuga? Kui pühendus kirjutatakse pastakaga, võib ta kinkida lihtsalt mõne oma olemasoleva raamatu vastu ja seda tehaksegi. Aga kui pühendus on trükitud, siis võiks kirjutada vastuse konkreetselt sellele raamatule. Mõtteid tekitava teksti puhul ei ole see keeruline. Aga et mitte teisi lugejaid peale originaalraamatu autori piinata, siis võib vastuse kirjutada ühes eksemplaris käsikirjana. Või siiski pole kirjutamine kõikide inimeste eriala ja teistsuguse erialaga inimene ei pea uut eriala omandama hakkama. Aga kui raamat pühendatakse teisele kirjanikule, siis võiks ta vastata.

0 vastukaja: