kolmapäev, jaanuar 26, 2011

Spikker muutus ebapiisavaks

M. Kolk ütles, et ma jään reitingust ilma. Selgus, et kõigi Eesti maletajate reitingud tühistatakse, sest nende arvutamiseks ei ole enam raha. Võibolla oli Kolgil kadunud huvi reitingute arvutamise vastu ka vanemaks saamise tõttu. Vist ainult nendel, kes oleks mänginud FIDE reitingut omava vastasega, oleks uus reiting välja arvutatud. Ütlesin, et kui ühed reitingud tühistatakse, siis tekivad alternatiivsed. Piisab sellest, et üks maletaja Tallinnast ja üks Tartust saadab kõigi oma linna turniiride tulemused. Ise ma poleks reitinguid arvutada viitsinud. Kui reitingud tühistati, siis ei saanud ma kunagi soovitud kõrgusele jõuda. Teiselt poolt ei pidanud enam muretsema reitingu langemise pärast. Minu reiting oligi viimasel ajal kõvasti langenud.

*
Pidin läbi viima talgud. Pärast üks tüdruk ütles, et ta räägib, mida talgutel tegelikult teha tuli. Küsisin, kas ta tahab öelda, et ma tegin midagi valesti. Leidsin, et mina ei pidanud midagi tegema. Olin koolis ja seejärel kodus. Joosepile näidati mind ja öeldi: "Onu Simo." Varem ei olnud ta kunagi minu nime öelnud, aga nüüd kordas mõlemad sõnad kohe õigesti järgi. Ütlesin, et Tõnis ütles küll minu kohta alguses Mo. Praegu kordas Joosep minu nime mehhaaniliselt järgi, nii et see võis tal veel meelest minna.

*
Oli matemaatika tund. Algas kontrolltöö. Mina ei hakanud esialgu kirjutama, sest mul polnud kodus võimalik õppida. Keegi ei osanud. Õpetaja näitas tahvli peal ühe ülesande ette, et võrrandid tuleb teisendada kujule, kus saab taandada. Sellega sai mulle asi selgeks, aga kirjutama hakkamise asemel lugesin juturaamatut. Minu pinginaaber kirjutas. Võibolla õpetaja mõtles, et ma tahan kirjutada järgmine kord. Lõpuks hakkasin kirjutamisega pihta. Korrutamise abivalemeid kasutades sain vastuseks, et null võrdub nulliga. Kõndisin kooli fuajees. Mõtlesin, et koolimaja on suur ja mahakirjutamisvõimalusi on palju. Mõni näiteks kirjutas abivalemid endale käe peale. Ma olin endale varem teinud väiksest paberitükist spikri, kus olid ainult kaks kõige keerulisemat abivalemit, sest teised olid endal peas. Aga nüüd olin teised ka ära unustanud ja sellest spikrist enam ei piisanud.

0 vastukaja: