reede, märts 09, 2012

Eksam ootamatult vara

Kohtusin tänaval matemaatikaõpetajaga. Me hakkasime teist korda keskkooli lõpetama. Ütlesin, et see, mida me õpime, läheb uuesti meelest. Õpetaja vastas, et seda muidugi. Lisasin, et tahvlile vaatamisega oleks saanud korrata, aga tahvlile ma ei näe. Olin kogu aeg rääkinud, et ma ei lähe eksamitele. Aga nüüd ma tahtsin eksameid teha. Mõtlesin, et kuu aja jooksul jõuan kõik ära õppida. Olin eelmisel keskkooli lõpetamisel lahendanud ära kõik füüsika käsiraamatu ülesanded ja nüüd tahtsin samad ülesanded uuesti lahendada.

*
Feisbuk oli ülikooli raamatukogu. Mõtlesin, et siin on kõik programmeeritud nii, et oleks võimalikult ahvatlev. Üles viivad trepid, et tekiks tahtmine järele vaadata, mis trepist üleval on. Muidu otsest vajadust niimoodi programmeerida ei olnud. Siin käis palju rahvast, sest seina ääres oli pood, kust kõik ajalehti ostsid.

*
Mina lõpetasin teist korda keskkooli ja vennad põhikooli. Olin mõelnud, et jõuan kuu ajaga kõigiks eksamiteks õpitud. Aga nüüd mõtlesin, et kuigi viimane eksam on kuu aja pärast, on teised varem. Ma ei teadnud täpseid kuupäevi, aga kahtlustasin, et mõnega võib kiireks minna. Vendadel oli lõpukirjand juba täna. Küsisin neilt, millal minu oma on. Nad vastasid, et homme. Küsisin, miks keegi mulle seda öelnud ei ole. Ma olin enne lõpukirjandit halvas seisundis, sest proovikirjandi olin saanud kahe. Kahe olin saanud küll ainult sellepärast, et kirjand oli liiga lühike. Mulle polnud öeldud, et ta peab olema sama pikk kui lõpukirjand. Aga lõpukirjandi mahu täis kirjutamisega vast eriti suurt probleemi tekkida ei saanud, sest nüüd mul oli parem fantaasia kui esimesel keskkooli lõpetamisel. Ainult et mul võis grammatika nüüd halvemini meeles olla, eriti kokku ja lahku kirjutamine. Oleks vaja olnud sõnaraamat läbi lugeda, aga seda ma teha ei jõudnudki, kui eksam oli juba homme. Siis oli võimalus mõelda välja selline sõnastus, mille õigekirjas ma kindel olen, nagu olin teinud esimesel lõpetamisel, aga seda ma enam teha ei viitsinud. Hakkasin lugema kirjandiõpetuse õpikut, mille olin ükskord juba läbi lugenud.

0 vastukaja: