pühapäev, märts 22, 2020

Malest 1970. aastatel

Isa andis mulle neli viidet Rootsi eestlaste lehe "Eesti Päevaleht" maleteemalistele artiklitele aastatel 1977-1978. Ühte neist olin varem juba lugenud, kolme lugesin vist esimest korda. Kirjutan välja mõned tsitaadid koos omapoolsete kommentaaridega. Terveid artikleid vaatasin keskkonnast dea.nlib.ee .

5. oktoobril 1977 on L. Trett avaldanud lk. 2 artikli "Male langetab maskid. Mängu ajaloost ja muust". Seal on kirjas: "Male prototüübi tsataringa nimi tähendab "neljaosaline" kooskölas muistse India söjajöudude nelja liigiga: söjaelevandid, ratsavägi, söjavankrid ja jalavägi. Köik need nupud figureerivad ka kaasaegses males. Eesti maleterminoloogias elevandid on tuntud odade ja söjavankrid tornide nime all." Ma küll ei mäleta, et keegi eesti keeles vankri kohta torn oleks öelnud. Vankri kahuriks nimetamist olen kuulnud.

Samas artiklis öeldakse: "Ühe legendi järele male loojaks oli muistse Kreeka kangelane Palamedes, kes leiutas selle mängu Trooja piiramise ajal, et peletada eemale piiramisaja igavust." Seda võib võtta tegevusjuhisena ka koroonakarantiini ajal.

Olen juba varem lugenud 14. mail 1977 lk. 6 ilmunud Esmo Ridala artiklit "Male-MM semifinalistid". Olen seda 4. mail 2014 blogis ka tsiteerinud, aga praegu äratas tähelepanu teine lõik ennustuste täideminemise seisukohalt, kui praegu tehakse erinevaid ennustusi koroonaviiruse tuleviku kohta. Parajasti on Spasski võitnud MM-kaheksandikfinaalis Tšehhoslovakkia maletajat Horti ja ennustatakse: "sellel, kellest Karpovi väljakutsuja tuleval aastal saab, on ees öige raske ülesanne. Ennustame, et selleks väga vöidutahteliseks ja energiliseks oma hiljutisel matshil endise maailmameistri vastu osutunud Kortshnoi." Finaal Karpov-Kortšnoi saigi teoks.

19. oktoobril 1977 lk. 6 kirjutab ilmselt sama autor nime all (ER) artikli "Uudiseid malemaailmas". Seisab ees Spasski ja Kortšnoi matš selle peale, kumb saab õiguse mängida Karpoviga. Leht ütleb: "Kortshnoi on N. Liidust ärahüpanud pögenik, ja ka Spasski, kuigi ta reisib veel N. Liidu passiga, on teatanud, et ta Venemaale tagasi ei pöördu enne, kui rezhiim seal muutub." Mujalt on mulle meelde jäänud, et Kortšnoi oli otseses mõttes ärahüppaja, aga Spasski sai loa Nõukogude Liidust välja rännata seoses abiellumisega. Kontrollisin, kas ta on hiljem Venemaale tagasi pöördunud või mitte. Vikipeedia andmetel on ta seda aastal 2012 lõpuks tõesti teinud.

12. juulil 1978 lk. 6 on Esmo Ridala avaldanud artikli "Kortshnoi ja Karpov valmistuvad matshiks", kui lähenes Karpovi-Kortšnoi esimene MM-matš. Mõned on kahelnud, kas male on sport, aga siit võib lugeda, kuidas male muude spordialadega seotud on: "Sporditreeneri poolt Kortshnoile koostatud treeningukava sisaldab muuseas pikamaajooksu, lauatennist, ujumist ja jalgrattasöitu." Ennustatakse jälle tulemust: "Tulemuse teame alles siis, kui viimase partii viimane käik on tehtud, kuid vöibolla on raudset tahtejöudu osutanud Kortshnoil oma aastatele vaatamata veidi paremad lootused." Sel korral ei läinud ennustus täide, sest Karpov säilitas maailmameistritiitli, kuni talt võttis selle alles Kasparov. 'Võibolla' kirjutati sidekriipsuta nagu minu blogiski, ainult õ asemel trükiti igal pool ö-d.

0 vastukaja: