teisipäev, märts 24, 2020

Tartu ja maailma maleajaloost

Seoses eriolukorraga toimub praegu uus tiigrihüpe. Tartu Linnamuuseum reklaamis täna ajaloolistis muuseumide infosüsteemi https://www.muis.ee , kus saab ise ajalugu uurida, sisestades otsingukasti otsingusõnad. Lõin sinna näiteks sõnad 'Tartu maleklubi'. Eriti eriolukorra ajal olevat oodatud tagasiside, mida saab kirjutada otsinguvaste alla kasti, kui külastaja teab midagi muuseumist rohkem. Oodatakse mälestusi.

Minu pikaajalisem uurimisteema on olnud aga ajakirjandusajalugu. Selles langevad minu ja isa huvid kokku. Aga nagu väljaspool kodu on mulle eriti palju küsimusi esitatud male kohta, soovitab ka isa mul lugeda just enda leitud maleteemalisi ajaleheartikleid. Ühest portsust kirjutasin pühapäeval, pärast seda andis isa mulle viiteid juurde ja lugesin ka neid artikleid aadressilt dea.nlib.ee .

Rootsi eestlaste "Eesti Päevalehes" on ilmunud 25. oktoobril 1978 lk. 2 artikkel "Karpov jäi male maailmameistriks". MM-matši kaotaja Kortšnoi kohta kirjutatakse: "Ometi oli Kortshnoi näidanud otse gigantset vöimet lootusetutest olukordadest varem välja tulla, sest Karpov läks juba varakult ette 5:2, ei suutnud aga enne kui nüüd otsustavat punkti saavutada, sest vahepeal läksid partiid viiki vöi vöitis need Kortshnoi, kes "töötas end üles" viigiseisuni 5:5." Seega polnud katkestatud matš Kasparoviga esimene kord, kui Karpov hakkas edu maha mängima. Kasparov on kinnitanud, et jätkamise korral oleks ta selle matši võitnud, viitamata Kortšnoi kaotuse juhtumile. Leht kiidab ka Kortšnoi kaotuse järel Nõukogude Liiduga vähem seotud mängija, mitte võitja mänguoskust. 5:6 ei võta arvesse viigipartiisid, kokku oli matšil 32 partiid.

Sama lehenumbri esiküljel on uudis "Poolakas paavstiks", kus kommunistlikust riigist pärit kandidaadi (paavstina Johannes Paulus II) võidu üle paavstivalimisel erinevalt Karpovi võidust väljendatakse positiivsemat suhtumist, ennustades, et see hakkab kirikut kommunistlikus maailmas tugevdama.

29. novembril 1978 lk. 3 on ilmunud artikkel "Karpov lömitab Brezhnevi ees", kus öeldakse: "Brezhnevi käsi ulatub isegi Moskvast Filipiinidele, kuna Karpov ei julenud seda vöitu tunnistada enda saavutuseks, vaid delegeeris saadud au Brezhnevile ja parteile." Psühholoog Allik on kirjutanud, et tagasihoidlikud ja omakasupüüdmatud inimesed on tavaliselt keskmisest populaarsemad, aga pagulaseestlastel pole põhjust Brežnevisse hästi suhtuda. Mulle on jätnud siiski hea mulje, kui Karpov on kiitnud ka teisi maletajaid nagu Ehlvesti ja Fischerit. Kortšnoi oma raamatus arvab küll, et Karpov on vaid väliselt vagur.

6. detsembril 1978 lk. 6 on ilmunud lugu "Ungari maleolümpia vöitja Argentiinas", kus on kirjas: "Ungari vöitis üllatuslikult Buenos Airesis mängitud maleolümpiaadi ja jättis N. Liidu, kes oli Helsingi 1952 maleolümpiaadist alates vöitnud need vöistlused 12 korda järjestikku, teisele kohale." Kunagi oli samas linnas toimunud maleolümpial läinud ka Eesti võistkonnal hästi, aga seda leht selles loos meelde ei tuleta. Hiljem tegid Ungaris Polgarid katse kasvatada naismaletajat meeste maailmameistriks, aga ilmselt said nad selles kasvatustöös toetuda ka Ungari meesmaletajate traditsioonidele.

24. jaanuaril 1979 lk. 4 on ilmunud uudis "Kortshnoilt vöeti kodakondsus", milles öeldakse: "N. Liidu esindaja Bernis teatas, et N. Liidu ülemnöukogu otsustas detsembris Kortshnoilt kodakondsuse ära vötta, "kuna malemeister oma kodakondsust polevat hiljem enam kasutanud"." Seoses sellega tuleb meelde, et asju ei võta ära ainult Nõukogude võim, vaid kui Kasparov asutas alternatiivse maailmameistri tiitli, võttis FIDE talt vahepeal reitingu ära.

0 vastukaja: