esmaspäev, mai 01, 2006

Volbriöö unenäod

Aasta tagasi nägin volbriööl palju und. Tänaseks ööks valmistasin ka aju unenägude nägemiseks ette, aga unenägude hulka vähendas see, et uni läks tavalisest varem ära. Unenäod tundusid lühikesed, kuigi üleskirjutused tulevad piisavalt pikad. Vahel on vastupidi, et tunduvad pikad, aga üles kirjutada pole midagi. Nägin täna järgmist:

Läksime linnaliini bussi peale. Buss oli üsna täis. Kuulsin, kuidas minust natuke maad esiotsapool rääkis üks tüdruk teisele, et talle ei meeldi pikkade inimeste luule. Konkreetselt ütles ta, et talle ei meeldi Tõnu ja Klausi luulekogud. Ta lisas, et meie pere luuleraamatutest meeldib talle kõige rohkem minu "Uneriik". Ta ütles, et kui kogu see raamat oleks kirjutatud samas stiilis nagu selles leiduv luuletus "Minu luule", siis oleks see väga hea luulekogu. Olin nüüd Paide maja tagatoas. Hakkasin Klausile rääkima, et kuulsin bussis pealt juttu, millest ma ei tea, kas see oli ainult minu ettekujutus või räägiti päriselt. Siis tegin pausi, sest mõtlesin, et Klausile ei meeldiks teada saada, et kellelegi tema luulekogu ei meeldinud. Hakkasin talle siiski näitama kaustikut, kuhu olin igale leheküljele lisaks millegi kirjutamisele joonistanud mõnda udust unenägu. Hakkasin Klausi jaoks kuuldud juttu üles kirjutama. Siis tuli Siiri ja ütles, et laualina peale ei tohi kirjutada, ta pani just uue laualina. Ütlesin, et ajasin laualina paberiga segamini. Hakkasin laualina pastakast puhastama. Ütlesin, et selle saab puhtaks. Päris kindel see siiski veel ei olnud. Aga sain Siiri hammustatud vorstiviilu tõesti puhtaks ja Siiri sai seda edasi süia.

Arvuti joonistas laeva. Ta piiras laevapõhjast ühe tüki joonega. Laevas oli vist salakaupa ja kaks meest, kes seda vedasid. Nendega tuli rääkima kolmas mees, kes oli grafokirjanik. Vaatasin, et see kõik toimub siiski laevas sees, aga mina olin juba valmis joonistanud pildi, kus see toimus keset tuba olevast laevast väljas. Teleseriaalide edastamine oli lõpetatud, seetõttu oli tulnud hakata nende asemele kirjutama graforomaane. Üks selline paks raamat oli minu ees laual. Toomas ütles, et televiisor hakkas pilti halvasti näitama sellest ajast, kui mina seda surkisin. Mina arvasin, et ta oleks muidu ka hakanud. Pille ütles, et ta näitab pilti halvasti sellepärast, et ühed mehed käisid katusel antenni kallal ja nüüd näitavad kogu maja televiisorid halvasti.

Vaatasin aknast välja ja nägin, et terve taevas oli täis ohtlikke linde. Neid linde oli segamini mitut värvi. Siis hakkas paistma, et need linnud pole siia tulnud mitte inimeste ründamiseks, vaid sellepärast, et sajab lund ja nad tahavad nokkida koos lumega taevast langevat värvilist pudi. Hakkasin mõtlema, mida kirjutada Kultuurkapitalile esitatavasse Kerese raamatu väljaandmiseks raha taotlemise avaldusse. Jutt tuli nii pikk, et otsustasin blanketile kirjutada projekti kirjelduse kasti ainult, et vaata lisalehte. Ma kaalusin veel, kas kirjutada, et Keres oli 1938 maailma tugevaim maletaja või et ta oli üks kahest tugevamast. Viimane võimalus ei tundunud päris õige, sest Alehhin ei jaganud temaga AVRO turniiril esimest-teist kohta, vaid oli tagapool. Samas oli Kerese esikoht osalt tingitud rasketest mängutingimustest ja teistes tingimustes oleks tal see võinud saamata jääda. Kui Kultuurkapital poleks raha andnud, oleksin neile pärast veel saatnud sõimukirja, kus oleksin küsinud, kes siis peab raha andma. Mulle tegi muret vendade käitumine. Varsti hakkas köögist, kus olid Henn ja Toomas, kostma Tooma nuttu. Tõnu läks köögi suunas korda looma. Ta vilgutas esikus olevast lülitist köögi tuld ja ütles: "Äikesetorm tuleb!" See lause oli selleks, et köögis mõeldaks, et tuleb isa, mitte Tõnu. Toomas lõpetaski nutmise. Talle öeldi, et ta on teadlane ja teadlastele jääb lõpuks õigus. Ema nimetas Toomast teadlaseks ja Hennu unistajaks. Nüüd olime rohkemate inimestega köögis. Hakati rääkima minu klassikaaslaste välimusest. Läksin köögist ära, et varsti tagasi tulla. Pille küsis mulle järgi, et kas ma tahan öelda, et igas klassis käib islandlasi. Pille vahetas Piretiga e-maile, kus nad vaidlesid ajaloo tõlgendamise üle. Minu e-mailidele Piret ei vastanud.

0 vastukaja: