esmaspäev, aprill 19, 2010

Viis maaparteid

Kui sotsiaaldemokraadid ja Rahvaliit peaks ühinema, võivad Rüütlist ja Ilvesest saada sama partei presidendid. Ametisoleku ajaks küll erakondlik kuuluvus peatatakse, aga Rüütel on hiljem parteisse tagasi läinud. Ja predidendi nimetus on tal samuti alles.

Sotsiaaldemokraadid ja Rahvaliit on mõlemad neelanud kaks varem tegutsenud maaparteid. Esimene Maa-Keskerakonna ja Talurahva Erakonna, teine Maaliidu ja Maarahva Erakonna. Kuigi nendega on liitunud ka muid parteisid, pärinevad presidendid just maaga seotud algrakkudest. Kui nüüd peaks ühinetama sotsiaaldemokraatide nime alla, ollakse nime järgi vasakpoolsed, aga sõjaeelses Eestis olid Põllumeestekogud hoopis parempoolsed. Ja ainuke tolleaegne presidendi nimetuse kandja pärines Põllumeestekogudest, kuigi presidendiks valimise ajal oli parteide tegevus lõpetatud.

End Põllumeeste Kogu järglaseks pidav partei tegutseb Eestis ka praegu. Aga see tahab vist maaelust distantseeruda, sest on võtnud uue nime Vabaduspartei. Tegelikult võib kunagist Pätsi parteid ja praegust Vabadusparteid pidada lausa vastandlikeks. Lisaks sellele, et üks oli mõjukas ja teine on tähtsusetu, oli Päts liigagi valmis vastastega koostööd tegema, aga Vabaduspartei on äärmiselt jäik.

0 vastukaja: