laupäev, november 27, 2010

Maatükk piiri taga

Isa rääkis, et vanasti töötasid eestlased järjekindlalt ühe asja kallal, kuni seda tööd saatis edu. Selle peale tahtsid vennad ka nii teha. Nad otsustasid osta Lätis kohe Eesti piiri vastas maad ja ehitada seal talu üles. Nad ostsid maad Valga juures, aga oleks saanud osta ka Eesti kagunurga tagant. Tõnu võttis mööbli eest ja hakkas seina sisse auku raiuma, et sellele maatükile juurde pääseda. Varsti taipasin, et midagi on valesti. Ütlesin, et sellesse seina augu raiumisel pääseb hoopis kööki. Ja enne Tartust Lätisse jõudmist tuleb veel Valga. Seepeale lõpetas Tõnu raiumise, saades ka ise aru, et sellel ei olnud mõtet. Ta ütles nüüd, et ta ei tea isegi, kus see maatükk asub, mille ta ostis. Ei olnud põhjust tema eksimuse pärast väga irooniliseks muutuda, sest esimesel hetkel ei saanud keegi asjast aru. Mõtlesin, et vennad tahtsid pühenduda talutööle, aga mina ühe asjaga pikalt tegeleda ei taha, ma tahan, et asi valmis saaks.

*
Läksin ülikooli. Tahtsin hakata kirjutama doktoritööd. Raido oli doktorant ja ütlesin talle, et ta hakkaks minu juhendajaks. Ta oli nõus, aga küsis, kas juhendaja juhendatavast targem ei pea olema. Tal oli õigus minu juhendajaks hakata, sest ta jõudis kõrgemasse õppeastmesse minust varem, iseküsimus, kumb eelmise astme paremate hinnetega lõpetas.

*
Läksin Kaunase puiesteele ja sisenesin oma endisesse treppikotta tagauksest, et eesuksest välja kõndida. Praeguseks ajaks olid paljudel majadel välisuksed lukku pandud, aga selgus, et sellel majal mitte. Nii oleks võinud kõndida ka teistest selle maja trepikodadest läbi. Vanasti ei olnud uste lukust lahti hoidmine nii ohtlik, aga nüüd oli muutnud ohtlikumaks, sest olid leiutatud mobiiltelefonid. Mobiiltelefoniga sai kurjategija helistada lähedusest ja siis korterisse kohe sisse tungida. Kodusolija võisid nad kinni siduda, arvestusega, et mingi kindla aja pärast saab seotu nöörid lahti. Aga kui kinniseotu oleks passiivselt ootama jäänud, ei olekski ta lahti saanud, vaid oleks nälga surnud. Trepikotta olid pandud uued postkastid. Need olid varasematest väiksemad. Meie endise korteri postkast oli teistest lagunenum. Lisaks neile väikestele kastidele oli osadel korteritel ka teine suurem postkast. See oli olemas ka meie endisel korteril.

0 vastukaja: