kolmapäev, aprill 25, 2012

Aparaadi funktsioonid

Üks vanamees küsis nime järgi, kas üks asi on riik. Vastasin, et päris riik see ei ole, sest ma polnud sellisest kuulnud. Arvatavasti pidas ta silmas mingit Kaliningradi lähedast kinnist territooriumi, kus valmistati tuumarelva. Mees tahtis meie aknast mingi raketi lendu saata või alla visata. Arvatavasti oli see tuumarakett. Vaatasin raamatust, et see koht, mille kohta ta oli küsinud, ei asu siiski Kaliningradi oblastis, vaid Põhja-Kaukaasias

*
Mõtlesin Helinale kirjutada, et ta võib mulle ühe korra esimesena ka kirjutada. Seni oli ta kirjutanud ainult vastuseid minu kirjadele. Aga kui ma nii oleks kirjutanud, ei oleks ta saanud ikkagi kohe esimesena kirjutada, sest siis oleks olnud tegemist vastusega minu sellele kirjale. Sain Helinalt ümbriku. Aga seal ei olnud kirja, vaid tema isikuandmed.

*
Mõtlesin Oudekkile kirjutada, et kui tal kamba vihikut kuskile panna ei ole, siis andku see minu kätte tagasi. Kui ta selle ära on kaotanud, siis on see väga halb. Mul oli küll sahtlis palju pabereid, nii et ühe vihiku ära kinkimist ma sain endale lubada. Kõndisin naabermaja ette vendade juurde. Sinna tuli üks auto. Jätsin selle numbrimärgi tähekombinatsiooni valemi järgi meelde, aga numbreid ei vaadanud. Kõndisin Pille järel Kaunase puiesteele vana hoovi juurde. Mõtlesin, et varem oli vahemaa praeguse ja vana kodu vahel suurem.

*
Henn küsis, kus arvutimäng on. Näitasin, et elektronmäng on siin, aga see on rikkis. Henn ütles, et ta ei mõtle seda. Ta võttis voodikastist välja põhimõtteliselt samasuguse mängu, aga natuke keerulisema. Sellel oli kahe raskusastme jaoks kaks erinevat ekraani. Ütlesin, et võibolla ma olen kunagi sellega ka mänginud, aga selle olemasolu ei olnud mul meeles. See uuem mäng oli majja tulnud ilmselt siis, kui ma olin vanaga juba isu täis mänginud.

*
Vennapojad ja muud väiksed lapsed mängisid. Nad nimetasid ennast väikesteks. Varem olid nad öelnud, et on suured. Aga nüüd olid nad näinud filmi väikestest mehikestest ja tahtsid selle eeskujul olla väiksed. Kaks last hakkasid üksteist taguma. Ütlesin, et üksteist kõvasti taguda ei ole hea. Siis mõtlesin, et lapsed peavad ju kuidagi aega sisustama. Seetõttu ütlesin, et võibolla õrnalt taguda võib. Üks väike tüdruk küsis, kas ma arvan, et mul on väga tark nägu. Võibolla küsis ta seda sellepärast, et mul olid prillid.

*
Ühe aparaadi küljes helises telefon. Kuigi malepartii lõpetamiseks oli järel vähe mõtlemisaega, otsustasin telefoni vastu võtta. Küsisin vennalt, kuhu tuleb vajutada. Ta näitas. Peale telefoni oli sellel aparaadil ka muid funktsioone. Seal oli ka maletajate andmebaas. Klaus soovitas mul vaadata sealt Polgari andmeid. Andmebaasis oli märgitud tärniga, kui mõni maletaja oli teinud mitmes mängus ühtesid ja samu käike. Polgaril oli tärne eriti palju. Tärnid näitasid ka, kui mängitud oli ühes ja samas kohas. Eesti maletaja juures oli tärn, mis näitas, et ta oli korduvalt mänginud Tallinna lähedal. Polgaril oli korduvate käikude tärne nii avangus, keskmängus kui ka lõppmängus. See näitas, et ta oli mängu palju õppinud ja hea mäluga, aga mitte väga originaalne.

0 vastukaja: