esmaspäev, aprill 30, 2012

Et sõjad lõppeksid

Ma tahaksin, et maailmast kaoksid sõjad. Kui sõdade lõppemine on inimloomusega vastuolus, siis võiks leiutada tabletid või süstid, mis sõdimissoovi vähendavad. Sõdade lõpetamiseks olevat leiutatud ka malemäng, aga see ei ole soovitud eesmärki täitnud. Malevõistlused toovad veel omakorda kaasa sõnasõdu. On arvatud, et sport siiski vähendab sõdade arvu, sest rahvad saavad ennast teisiti välja elada. Selle kasuks räägib asjaolu, et vanad kreeklased olümpiamängude ajaks lõpetasid sõjad. Siis oli olemas olümpiarahu, nüüd tuntakse jõulurahu, mille ajal vastupidi spordivõistlusi toimub vähem. Võistlusspordist rohkem meeldib mulle tervisesport. Ise talvel suusatamas käia oli parem kui suusavõistluste ülekandeid jälgida. Õigemini ma ei jälginudki. Raadiost mõnda katkendit kuulasin. Aga raadio panen ka mängima selleks, et oleks jõuharjutuste tegemiseks mingi taust, mitte saatekava järgi. Ajalehest mõnda suusatamise teemalist artiklit lugesin juba teadlikumalt, aga rohkem treeningu jaoks teadmiste omandamiseks kui kellelegi kaasa elamiseks. Hokivõistluste ülekannet vaatasin ka tänases unenäos. Seda võib lugeda rohkem lapsepõlvemälestuseks. Tegelikult olen mänginud viimastel aastatel veel vennapoegi hoides sellist hokimängu, kus tuleb kuul väravaauku veeretada ja see ei tohi kukkuda muudesse aukudesse. Ühed võõramad lapsed külas käies palusid oma vanemaid, et neile ka selline mäng ostetaks. Vastati, et see on nii vana mäng, et selliseid ei ole enam müügil. Täna kaalusin uue "Tuna" numbri ostma minekut, aga läks meelest. Eelmine number sai hiljuti läbi. Seal ajakirjas pidi millalgi minu koostatud raamatu kohta ka arvustus ilmuma. Viimase numbri sisu ma ei tea. Õigemini ma ei tea isegi, millal viimane number ilmus. Vahepeal oli see koju tellitud, aga siis ei jõudnud kõik numbrid kohale. Kui kirjasõber mulle paberkirju saatis, siis ta teatas, kui ta need posti pani, aga nii palju kohale ei jõudnud. Ma ei salli vargaid. Vahel on vargust õigustatud vaesusega, aga kirjade varastamist sellega õigustada ei saa. Vana korteri juurest ma ühte naabrit mäletangi hüüdnimega Kirjavaras ja tema õiget nime ei teagi. Praeguse korteri lähedal elas Kindavaras. Raadios öeldi, et Eestis on hinnanguliselt 14 000 süstivat narkomaani ja kõik need on vargad. Kui minul millegipärast narkosõltuvus tekiks, siis ma pöörduks arsti poole, et sellest vabaneda. Aga narkosõltuvuse tekkimist ei ole oodata, sest mina nii ohtlike asjadega uudishimu pärast ei katseta. Ma pole uhke ainult nende asjade üle, mida ma tegemata jätan, vaid ka nende üle, mida ma teen. Iga päev võib uhkust tunda selle üle, et kirjutan kaks blogisissekannet, ja igal tööpäeval, et lähen tööga edasi. Arstide arvates olen ma osaliselt töövõime kaotanud, aga iga töö kohta see ei kehti. Ülikoolis pääsesin kümne protsendi stipendiumisaajate hulka. Kui minu võimeid ei hinnata ja mulle normaalset töötasu ei maksta, siis on ühiskond haigem kui mina.

8 vastukaja:

Holger ütles ...

Minu arust on see 'lõppeksid' ja üldse vältevaheludseta 'lõppema' imelik. Ma saaksin aru, kui sedasi kirjutaks veel põhjaeestlane — aga põline tartlane?!

Simo Runnel ütles ...

Sõnaraamat lubab mõlemat varianti. Minu vanavanaema oli pärit Harjumaalt.

Anonüümne ütles ...

Sport siiski vähendab sõnade arvu. Kuid mitte raadios. Spordireporterid on ju tuntud sõna-automaaturid. Eks sõdagi võib suurendada sõnade arvu, eriti kui tegu on külma sõjaga. Meenub, et Ameerika Hääle direktor kiitis kunagi, kuidas tema raadiost saadetakse iga päev eetrisse 3-4 miljonit sõna. Arvatavsti tuli Moskva raadiost neid veel rohkem, aga kaalu oli neil sõnadel õnneks vähem. Nii on ka sõnasõda sportlik tegevus — võistlusmoment on olemas, ehkki mitte sama ilmne ega haarav kui pärisspordis.

Simo Runnel ütles ...

Ühes ööpäevas on 86 400 sekundit. Vaevalt et üks raadiojaam selle ajaga miljonitki sõna edastada jõuab.

Anonüümne ütles ...

Maailmaraadiotel on palju raadiosaatjaid ja palju toimetusi, kes töötavad paralleelselt. Ameerika Häälel oli kõrgajal üle kuuekümne keeletoimetuse. Mõne toimetuse saated olid jagatud mitme saatekava vahel, inglise keeles edastati üht programmi Aafrikasse, teist Euroopasse. Iesgi tänasel päeval, kui Ameerika Hääl raadiona juba alla käib, jätkuvad saated tele- ja veebikanalites, tavaliselt mitmeid korraga. Ka mitmed keeleteenistused tegid vahel korraga mitut eri programmi ehk saatekava. Vene keeles üht Kaug-Itta, teist Euroopasse. Prantsuse keeles üht Euroopasse, teist Aafrikasse. Hispaania keeles üht Aafrikasse, teist Ladina-Ameerikasse, samal ajal kandis Franco Hispaania üle kohapeal USA-s spetsiaalselt nende riigi jaoks tehtud saadet. Nii et banaalse aritmeetikaga Ameerika Hääle vastu, see on sama lootusetu nagu teadusliku kommunismi najal propageeritud maailmarevolutsiooniüritus.

Anonüümne ütles ...

Matemaatikat appi võttes arvutasin välja, et oma ajal võis Ameerika Hääl olla ööpäevas eetris vabalt ka 3000 tundi. Kas tema raadiojaamade kaudu võidi eetrisse paisata miljonieid sõnu, ei viitsi edasi arutada. Kui raadiodirektor nii ütles, küllap ta millelegi ikka nõjatus, ei usu et ta omavahelises salastatud (ja nüüd avalikustatud) raportis valetama hakkas.

Anonüümne ütles ...

Arvatavasti teeb Simo13 levinud vea, ajades segi raadio ja raadiojaama mõisted. Üks ainuke raadio võib kasutada mitut raadiojaama korraga ja seal omakorda võib toimida mitu raadiosaatjat läbi paljude ja eri suunda saatvate antennide korraga.

Simo Runnel ütles ...

Esimeses füüsika tunnis õpetati meile, et kui inimesel tekib küsimus, siis on see juba osa teadmist. See sõnade ja sekundite arvu kokkusobimatus tekitas küsimuse.