neljapäev, veebruar 16, 2023

Nigeeria

Täna toimus järjekordne vaidlus sõna 'neeger' üle. Tuletasin meelde, et on olemas ka riik nimega Nigeeria. Pärast lugesin võrgulehekülgi, kus väideti, et selline riiginimi tuleb hoopis Aafrika keeles jõe nimest. Aga teatavasti ka ladinakeelne sõna, millest on tuletatud sõna neeger, tähendab ainult musta värvi.

Täna ei olnud selliseid unenägusid, mida tahaks kirja panna, asenduseks mõtlesin vaadata mõnda filmi. Alguses otsisin dokumentaalfilmi Kanada male kohta, aga ei leidnud. Ühe vähe vaadatud video juba käivitasin, aga see nägi välja nagu kunstiline film. Järgmiseks otsisin ingliskeelset filmi Nigeeria kohta.

Vaatasin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=_OfHGtSkZG8 aastal 2011 tehtud dokumentaalfilmi, mis rääkis peamiselt Nigeeria naftavarastest. Öeldi vist, et Nigeeria on maailma suuruselt seitsmes naftatootja, aga osa naftast varastatakse. Vargad töötlevad naftat petrooleumiks algeliste meetoditega, paljud saavad nafta töötlemise juures või seda mootorratastega transportides surma. Jões on naftareostuse tõttu kala väheks jäänud. Kalapüügi asemel kaevandatakse jõe põhjast liiva, aga seda tehakse ka algelise tehnoloogiaga, mees sukeldub palju kordi ämbriga jõepõhja ning käib vahepeal pinnal ämbrist liiva paati kallamas. Kaardil on kogu Aafrika riikideks jagatud, aga filmi järgi on kahe riigi piiril eikellegimaa, kus asub ebaseadusliku nafta sadam.

Näidati ka metsa põlema panemist. Osad filmi tegelased rääkisid filmijaga sõbralikult, aga osad tulid kallale sõnadega: "Mine ära, valge mees! Pane oma kaamera ära!"

0 vastukaja: