pühapäev, veebruar 05, 2006

Õppejõud

Nägin unes kunstilist filmi ühe ajaloo õppejõu kohta. Algul ta pidas loengut ja rääkis Leninist, aga siis muutus ta ohtlikuks, sest oli juba vana. Ta hakkas nõudma oma koolitunnistust, mida tema ema olevat näha küsinud. Kuna ta seda ei leidnud, võis ta kellelegi kallale minna. Ta läks istus lahtise akna lauale ja pistis pea aknast välja. Talle öeldi et ta ettevaatlik oleks. Mõned siiski tundusid lootvat, et ta kukub surnuks, siis oleks tema probleem lahendatud. Varsti ütles ta ise naeratades, et ta ei karda elust lahkuda, ja hüppas alla. Arvati, et ta saigi surma, aga siis nähti, et ta on elus ja jookseb metsikult kraavis, mida ta samal ajal enda ette kätega kaevas. Ütllesin, et kuidas saab päris inimese kohta sellise filmi teha. Õppejõule pandi kilekott pähe, et ta lämbuks.

Teises unenäos oli sama õpppejõud, aga mitte enam filmis, vaid päriselt. Ta kannatas hirmude all, sest ta teadis ajaloost, kui palju on inimesi mürgitatud. Mind võis ka keegi ühise lõuna ajal ära mürgitada. Ei ole ka eriti tahtmist kontrollida, kas toidu sees on mürki, vaid tahaks inimesi usaldada. Juštšenko oli küll tundnud, et toit on mõrumandli maitsega, aga sõi ikkagi. Kui ta kõik oleks ära söönud, oleks ta surnud. Mina üldse ei teadnud, milline mõrumandli maitse on, aga tipp-poliitikud teadsid, sest nemad olid targemad.

Olime Paides ja valmistusime Tartusse sõitma. Tõnu ja Henn jätsid oma paberid taha tuppa. Kui Henn sinna veel korraks tuli, olid teised autoga ära sõitnud ja Jagomägi oli jätnud talle lauale kirja, et Hennust ei tea ju, millal ta tuleb. Henn pidi seetõttu bussiga järele sõitma. Tartus oli suures toas Kadri, kes tahtis, et ma Tõnu natukese aja eest tehtud nalja meelde tuletaksin. Pärast magasin oma voodis valges toas. Kuulsin läbi une, et Iraan käis ukse peal rääkimas, et ta tahab Iraagis ka revolutsiooni korraldada. Iraanis endas oli juba olnud. Natuke aega hiljem märkasin, et üle minu voodi on tõmmatud mängutelefoni traat. Seda pidasin lubamatuks, sest kui ma oleksin ennast läbi une liigutanud, oleks see traat võinud mind pooma hakata.

0 vastukaja: