kolmapäev, august 20, 2008

Laukas peidus

Eestil oli olnud plaan osta Jaapanilt sada tanki. Tehing oli jäetud katki. Aga pärast seda, mis Gruusias juhtus, otsustati need tankid siiski osta. Samuti hakati muretsema õhutõrjeseadmeid, mida hakati paigutama üle maa, sealhulgas väikesaartele. Olime metsas. Üks meist kuulis, et keegi tuleb. Hakkasime põgenema. Tee möödus lagedamast kohast. Üle selle lageda võisid jälitajad meid näha. Jõudsime soo servale, kust kaugemale ei olnud enam võimalik minna, sest maa ei kandnud. Läksime esimesse laukasse peitu. Igaüks meist pani endale maskeerimiseks pähe laia taimelehe. Mina läksin laukasse viimasena. Ma ei olnud kindel, kas minu pähe pandud leht katab juuksed üleni. Teiste puhul kattis. Kui olime laukas juba mõnda aega olnud, hakkas meile tunduma, et oht ei lähenegi. Nii tõstsime silmad veepiirist kõrgemale. Aga selle tagajärjel vaenlased nägid meid lehe ja veepinna vahelisest praost ja võtsid kinni.

Eesti Euroopa Liidu liikmeks saamise puhul toimus üritus, kus esinesin ka mina. Esinejad olidki peamiselt eurovastased. Lugesin kõigepealt oma ingliskeelseid luuletusi, lõpus ka eestikeelseid. Kuigi inglise keel on minu jaoks võõrkeel, olid inglise keeles kirjutatud luuletused hästi riimitud. Ühes neist oli juttu Uku Masingu suhtumisest Euroopa Liitu. Ütlesin luuletuses, et Masingul ei olnud igas asjas õigus. Masingu ajal tegelikult veel Euroopa Liitu ei olnud, küll aga Euroopa Majandusühendus. Kuigi ma lugesin ingliskeelseid luuletusi, ei tahtnud ma sellega Euroopa Liidule toetust avaldada, vaid see oli paroodia. Mult küsiti, et kui rahvahääletus toimuks praegu uuesti, kas ma siis hääletaksin Euroopa Liitu astumise poolt. Vastasin, et poolt ma kindlasti ei hääletaks. Tõenäoliselt hääletaksin jälle vastu.

Venemaa president rääkis, et poisid hakkavad reaalaineid rohkem õppima viimastes klassides. Mõtlesin, et nagu minagi. President lisas, et seejuures õpivad nad füüsikat rohkem kui matemaatikat. See klappis samuti minugi puhul. Seletasin, et matemaatikat õpitakse sellepärast füüsikast vähem, et matemaatika läheb keskkoolis liiga raskeks, sest seda on kauem aastaid õpitud. Pidin keskkoolis tegema arvutusi siinuste ja koosinustega, aga ei kujutanud seejuures üldse hästi ette, mis asjad need on. President rääkis edasi, et võnkumist saab hästi uurida pöörleva ketta abil. Ta pani aparaadi abil ühe ketta pöörlema. Ketas käis iga pöörde ajal vahepeal aeglasemalt, sest tal oli ühes kohas defekt sees, milline koht hõõrdus tugevamalt. Maas lamas hulk inimesi, kelle peal näidati, millist Venemaa kaupa millises riigis tarvitatakse. Jaapanlased hoidsid maas lamava venelase aluspükste juures alkoholipitsi. Üks lamav naine pani endale rindade vahele Venemaalt pärit lilleõie. Mina sõin ühte toitu. Venemaa naisvalitseja tahtis, et ma selle toidu pooleli jätaksin ja võtaksin hoopis pelmeene. Aga sõin kõigepealt ühe toidu lõpuni ja alles seejärel võtsin pelmeene. Praegustes ülikooli saksa keele tundides käidi paljalt ja arutati, kes võiks kellele alimente maksta. Minu ajal oldi veel riides ja mõeldi romantilisi mõtteid.

Olin saatnud listi kirja. Listi omanik oli ühele lausele ühe sõna lisanud, põhjendusega, et muidu uued listi liikmed ei saa aru. Mina polnud kindel, kas selles lauses on see sõna vajalik. Aga üks teine listi liige oli küsinud, et kas mul närvid värisesid, et ma selle sõna kirjutamata jätsin. Televiisoris käis film, kust oli näha uut riidemoodi. Vanad naised kõndisid seal lahtiste hõlmadega, nii et kogu ülakeha oli eest paljas. Lugesin Venemaal läbi viidud küsitlusest. Natuke üle poole naistest oli vastanud, et nende arvates on mehed ilusamad kui sipelgad. Edasi kirjutati, et suur enamus mehi oli vastupidi vastanud, et on hea mees olla. Ma ei saanud aru, mis mõttes see vastupidi on. Meestele esitatud küsimus oli minu jaoks solvav, sest see eeldas, et identiteedis on esikohal sooline kuuluvus, aga minu puhul polnud see nii. Ja mina leidsin, et sipelgad on ilusmad kui naised, sest sipelgaid saab rahulikumalt vaadata.

0 vastukaja: