pühapäev, august 03, 2008

Perekonnapilt

Üks mees võttis võõra naise tantsima. Aga kord nägi ette, et kui võtta tantsima võõras naine, tuleb samale tantsule võtta ka oma naine. Nii tantsisidki nad kolmekesi üksteisest kinni hoides. Mees ja tema naine tahtsid, et neist tehtaks perekonnapilt. Pildile läks lisaks nende laps. Laps tahtis seista pildil oma isa ja ema vahel, aga seda peeti sobimatuks. Lapsel kästi minna äärele. Kassil ei lubatud hoida saba mehe ja naise vahel, vaid arvati, et sinna peab ta panema pea.

Raun ja Bristol andsid minu raamatut välja. Nad ütlesid, et nad teavad ühte inimest, kes võiks esitlusel kõneleda - Krister. Vastasin, et kui mina olen Kristerit kuskile kutsunud, on ta kohale tulemata jätnud. Minult oli raamatu põhiosa, Bristolilt järelsõna ja algusesse taheti panna ühe kolmanda autori luuletusi. Ühe luuletuse ühe salmi kohta öeldi, et selle võiks välja jätta, sest see ei sobi minu stiiliga. Mina leidsin, et kui trükkida luuletus ainult osaliselt, võib selle autor solvuda. Parem oli terve luuletus välja jätta.

Oli bioloogia tund. Õpetaja kutsus Aafrika kõrgeimat mäge vastama järjest kaks õpilast, kes ei osanud. Õpetaja käskis neil rääkida säsist, aga nad vaikisid. Mõlemad said kahe. Kolmandana kutsuti sama asja vastama mind. Mina ei olnud eelmistest vastajatest paremini õppinud, aga otsustasin vastata teises stiilis, nii et saan parema hinde. Hakkasin rääkima, et Aafrika kõrgeim mägi on umbes 7700 meetrit kõrge. Täpsemalt ma ei mäleta, aga täpsemalt ei ole oluline, sest mäed liiguvad iga aasta ja muudavad kõrgust ning mõõtmistulemusi aeg-ajalt täpsustatakse. Õpetaja küsis selle peale, et kumb on olulisem, aasta või sajand. Vastasin, et sajand on olulisem, aga sajandi jooksul ka mäe kõrgus väga palju ei muutu. Nüüd läks minulgi jututuju üle, nagu eelmistel vastajatel. Jäin vait. Aga varsti otsustasin, et pean püüdma midagi edasi rääkida. Jätkasin, et oli vaja rääkida säsist ja koorest. Männi koor on palju krobelisem kui kuuse koor. Oli vaja rääkida ka paljandumisest. Männikäbil seemned paljanduvad, aga kuusekäbil on kaetud. Kuusekäbi on männikäbist suurem ja piklikum. Paljud taimed kasvavad mõne teise liigiga sümbioosis. Männil on sümbioos seentega. Peaks olema vähemalt kaks sellist seent - männiriisikas ja männipuravik. Männiriisikaid oleme korjanud. Aga ühel korral selgus, et meie männiriisikaks peetud seened on tegelikult hoopis kuuseriisikad. Mändide all nad siiski kasvavad. Võibolla kasvavad nad siis männi ja kuuse mõlema all. Olime parajasti metsas seenel. Läksin ühe maja käimla uksest sisse. Vastasin edasi, et selle käimla poti kaudu pääseb salaruumi, kus varjasid end kunagi metsavennad.

Kõndisin Riia mäest alla. Kui auto lähenes, astusin autoteelt kõnniteele. Vaatasin, et sõitvate autode vahel on vaba ruumi, kuhu mahuks veel autosid. See ruum polnud veel kunagi päris täis saanud. Tartus erinevalt Tallinnast liiklusummikuid ei esinenud. Nägin, kuidas teenindusmaja ees sõitis takso pöörde sooritamiseks kõnniteele. Et mitte bussiootajaid alla ajada, ta viimasel hetkel pidurdas.

0 vastukaja: