neljapäev, august 28, 2008

Putin ja Medvedjev

Kirjutasin juba kunagi, et Venemaa presidendivalimiste eel liikusid jutud, et Medvedjev on Putinist meeldivama näoga, millest järeldati, et ta on parem inimene. Mina sellistes järeldustes kahtlen. Muidu oleks nii, et plastilise operatsiooniga saaks inimese iseloomu parandada ja vigastused rikuksid iseloomu. Ja kui koolis kedagi välimuse pärast narritakse, siis püütakse sellega tegelikult tema iseloomu kasvatada.

Medvedjevi valitsemisaeg algas sõjaga Gruusia vastu, mida võib pidada veel suuremaks kuriteoks kui Putini valitsemisaja sisse juhatanud sõda Tšetšeenia vastu, sest Gruusia oli iseseisva riigina rahvusvaheliselt tunnustatud. Kas nüüd ei või öelda, et Medvedjevi mask on langenud? Aga kommentaatorid avaldavad hoopis arvamust, et uue sõja algataja oli samuti Putin, tegemist olevat Kremli-sisese võimuvõitlusega. Mille põhjal seda järeldatakse, kas jälle näo põhjal?

Ühes uudises oli toodud ära Medvedjevi tsitaate, mis kõlasid üsna võikalt. Võibolla tõlge moonutas neid veidi, aga väljamõeldisega ilmselt tegemist ei olnud. Medvedjev nimetas veel pärast vaherahu sõlmimist grusiine poliitilisteks värdjateks. Kas see on kultuurse riigijuhi väljendusviis? Ja ta tegi nalja, et grusiinid olevat jooksnud Vene vägede eest ära veel kiiremini kui joostakse olümpiamängudel. Kas see on ikka naljakas, et kui suur väikest peksab, saab väike kõvemini haiget?

Medvedjevi kohta on räägitud, et talle õpetatakse Putini madalat sõnavara, mis ei pidavat Medvedjevile muidu üldse omane olema. Aga kes teab, milline ta sõnavara varem oli? Oli ju Medvedjev enne presidendikandidaadiks ülesseadmist laiemale avalikkusele tundmatu.

0 vastukaja: