reede, august 15, 2008

Unenäod kõnedega

Mind oli kutsutud pulma. Tuli istuda taburetile, millest seljatoe lisamisega tehti tool. Alustati kõnet, mille esimeses lauses esines sõna "üsk". See oli nii vastik, et lõin kõnepidaja pikali.

Täna tuli koolis kirjanduse tunnis kõnet pidada. Mõtlesin hommikul enne kooliminekut kõne valmis. Kooli jõudes oli see täielikult mälust kustunud. Pingutusega tuletasin siiski meelde, et olin kavatsenud kõneleda kõne pikkusest ja kõne teemast. Aga sellest ähvardas väheks jääda. Tuli kõne ajal juurde improviseerida. See oli siiski riskantne plaan, sest mõte võis seisma jääda. Esimesena alustas kõnega Krister. Ta rääkis muu hulgas, et tema lapsed on suured Euroopa Liidu pooldajad. Vanasti oleks Kristeri kõne üle naerdud, aga nüüd rääkis ta nii, et kedagi ei ajanud naerma. Kui teised kõnesid pidasid, siis mina pooleldi magasin. Lootsin, et täna minu küsimiseni ei jõuta. Aga õpetaja Mitt vaatas mulle otsa ja nägi, kui unine ma olen. Mõtlesin, et nüüd kutsub ta mind järgmisena klassi ette. Nii läkski. Mõtlesin klassi ette minnes, et võiks kõnele lisada mingi elemendi, mis mul hästi selge on, näiteks rääkida magistritööst. Kõne pikkusest rääkides võiks öelda, et magistritöö kaitsmisel pidin kaitsma peamiselt seda, miks töö nii pikk on. Võiks veel öelda, et ükskord, kui mul kästi kõnet pidada, ütlesin, et ma ei räägi, mille peale puhkes suur aplaus, aga hindeks sain nelja.

"Tunas" oli avaldatud Oudekki kaastöö. Selgus, et ühe kaastöö oli ta seal avaldanud juba varem. Üks mees vastas talle omapoolse artikliga. See mees kirjutas, et on hea, et ajakirjal on noori kaastöölisi. Mõtlesin, et esimese kaastöö avaldas Oudekki selles ajakirjas ainult aasta hiljem kui mina, seega tõesti väga noorelt. Edasi mõtlesin, et tegelikult ma tast palju vanem ei olegi, ainult kaks aastat. Kui nimetasin artikli autoriks oleva mehe nime, siis sai ema vist valesti aru, nagu oleks tegemist minu klassikaaslasega. Ema liimis pabereid. Tegin akna lahti, et liimiaur välja lasta.

Kirjutati, et üks naine kiirustas tööle ja möödus ohtlikest wc-dest. Mõtlesin, miks neid ohtlikeks nimetatakse. Võibolla sellepärast, et neid nähes tekib naisel soov neist läbi astuda, nii et ta jääb tööle hiljaks. Aga võibolla hoopis sellepärast, et on olemas sellised mehed, kes wc-dest naisi varitsevad.

Koolimaja seinas avati värav. Ütlesin, et selle avasid vargad. Aga need, kellele ma seda ütlesin, olid ilmselt ise avajad. Ruumi tagumisest osast paistsid autod, mis olid sinna sõitnud maja teisel küljel oleva värava kaudu. Minupoolne värav avati ilmselt selleks, et autosid saaks sisse juurde sõita. Väravaava ees seisid mõned poisid. Ütlesin, et kui auto tuleb, läheksid nad eest.

Keegi kasutas nime Volpert kujul Volperiene. See oli ilmselt selle nime vanem kuju.

0 vastukaja: