kolmapäev, september 10, 2008

Diafilm

Üks mees rääkis ühele tüdrukule, et ei taha enam abielus olla, parem pühenduks sellele tüdrukule. Järgmisel päeval rääkis sama mees minuga. Tuli välja, et ma olin eelmisel korral valesti kuulnud. Nüüd rääkis ta hoopis, et tema naine ei taha enam abielus olla. Küsisin, millest ta seda järeldab. Mees seletas, et naine ei ela kodus ja oli tulnud telefonikõne ühelt teiselt mehelt, kes ütles, et naine on elukutseline prostituut. Kui naine oli läinud öösel peole, oli tema mees jätnud ukse lukust lahti, et naine saaks vaiksemalt tagasi tulla, aga naine oli tulnud hoopis märatsedes, nii et naabrid eriti hästi kuulsid.

Oli algamas maleturniir. S. Vahtre kirjutas tahvlile ühe partii teksti. Püüdsin sellest aru saada lugedes, ilma nuppe tõstmata. Teine esineja pöördus kuulajate poole, et nad on saanud kollektiivselt Lenini ordeni. Ma ei teadnud, kas mina kuulun ka saajate hulka. Muidu oleks olnud hea rääkida, et olen ordeni saanud. Nagu alati, püüdsin enne esimese vooru algust magada. Aknapoolses reas olin jätnud laua peale ranitsa, uksepoolses reas lamasin üle mitme laua, tundes ennast väga kurnatuna. Kuulsin läbi poolune, et keegi vist kritiseeris neid, kes riideid laua peale panevad. Ma ei teinud välja.

Mõtlesin, et kui Paide raamatuid peaks laiali jagama hakatama, siis ei ole mul sealt eriti midagi vaja. Aga oleksin nõus võtma maleraamatud ja Lenini valitud teosed. Need valitud teosed koostati kogutud teoste asemele ilmselt küll selleks, et pilti Leninist moonutada. Kogutud teosed saadi koostada sellepärast, et Lenin jättis endale koopia kõikidest oma kirjutistest ja vedas neid igale poole kaasa. Olime mänguruumis, kus Peebo oli näidanud seinal filmi. Mõned mehed püüdsid vaadata veel ühte kaadrit projektsiooniaparaadi seest. Peebo tõmbas aparaadi juhtme seisnast välja, et midagi lõhkuma ei hakataks. Ojaste võttis selle slaidi siiski kätte ja rääkis, et sinna joonistatud tegelasel on silm liiga väike. Peebo vastas, et tuleb uurida, ja jättis slaidi teiste vahele tagasi panemata. Mina oletasin, et võibolla selles kaadris tegelane pilgutab silma. Imestasin, et slaide nii vähe on, kuigi neid peaks olema palju, kui tahta näidata tegelaste liigutusi. Aga siis tuli mulle meelde, et selles filmis liigutusi ei olegi, sest see on diafilm. See oli Peebo enda joonistatud. Kunagi oli õpetaja Mitt koolis samuti diafilmide joonistamist organiseerinud, näidates neid hiljem meie klassi tundides. Filme oli ta lasknud teha luuletuste illustreerimiseks. Luuletuse iga kahe või nelja rea kohta oli joonistatud üks kaader.

0 vastukaja: