pühapäev, september 21, 2008

Esimene arusaadav lause

Mulle sündis väike vend. Kui ta sai 5-aastaseks, ütles ta esimese arusaadava lause. Ta küsis, mis on aeg. Vastasin, et aeg on see, et mina olen vanem kui tema. Käskisin tal ära arvata, kui vana ma olen. Ta pakkus, et 21-aastane. Parandasin, et 31. Väike vend oli Pille käte vahel, aga hakkas sealt pea ees põrandale kukkuma. Ütlesin, et kukkuda ei tohi, sest see teeks valu. Väike vend ei teadnud, mis valu on. Mõtlesin, et peale jutu ajamise peaks ta ka palli mängima, muidu ei lähe ta tugevamaks ja halvad poisid hakkavad teda kiusama. Mängisin temaga korvpalli. Aga ta pidi veel kasvama, enne kui sai pealt panna.

Ühel mehel ei olnud seni töökohta, aga nüüd ta sai selle. Ta pidi hakkama arhiivis kindlal teemal loenguid pidama, kuigi polnud selliste loengute pidamiseks valmistunud. Ta oli olnud aastaid arhiivi tööotsijate järjekorras, kuni lõpuks üks töökoht vabanes. Mina olin ka kunagi arhiivis töö otsijana nime kirja pannud, võibolla pidin ka lõpuks seal tööd saama. Üks klassivend rääkis, et mõned aastad tagasi suhtles ta ainult umbes nelja inimesega - oma vanematega, ühe tüdrukuga ja minuga. Minul oli tuttavaid rohkem, sest ma mängisin malet. Tema oli käinud kooli õuel tööd tegemas, uurides tammetõrusid ja muud loodust. Meie suunas lähenes suur rühm inimesi. Tuli mõelda, mida nüüd ette võtta. Ühel peol ütlesin perenaisele enne koju minekut, et ta annaks mulle miljon krooni. Ta ütles selle oma mehele edasi. Mees andiski. Aasta lõpul vaatasin nimekirjast, et see mees jäi aastasissetulekult minust üks koht tahapoole. Ta oli andnud mulle üle poole aastas teenitud rahast. Lisaks sellele miljonile oli ta saanud veel umbes 800 000 krooni. Mul oli valida, kas maksta talle miljon tagasi või panna see tähtajalisele hoiusele. Ma ei viitsinud kumbagi teha.

Kirjutasin Helinale e-maili. Kirjutasin selle teises programmis valmis, et kopeerida kirjaprogrammi. Teisel programmil oli speller peal, mis leidis vigu sealt, kus neid ei olnud. Kirjaprogrammi kopeerimisel pidid allajoonimised kaduma. Peale vigade oli alla joonitud veel ebasoovitavaid väljendeid. Nende hulgas olid daatumid, mille olin kirjutanud numbritega. Seda otsustasin isegi parandada, asendades kuunumbrid kuude nimedega, sest nii oli eesti keele seisukohalt ka parem.

0 vastukaja: