laupäev, märts 04, 2006

Hieroglüüfid

Nägin unes, et vaatasin peale päikese loojumist põhja poole taevasse. Oli juba pime, aga värsketelt plekk-katustelt peegeldus veel päike vastu. Ütlesin, et plekk-katuseid ei tohiks teha, sest need pimestavad silmi. Lõunasse vaadates ei näe sellist eredat valgust nagu põhjast vastu peegeldub. Seadsin kaarte. Püsti panin kaardid nimedega kardinal, põhi, lõuna, ida ja lääs. See oli minu kirjutatud jutt, mille olin saatnud ühele ajakirjale avaldamiseks. Toimetaja vastas, et ta tegi jutu lühemaks - ta oli võtnud välja üleliigsed kaardid, jättes alles vaid need, millest ta aru sai. Vaatasin, et ajakirja ei ole minu juttu sisse pandud, aga sama ajakirja ingliskeelsesse varianti on see küll mahtunud. Lootsin siiski, et see ilmub ka järgmises eestikeelses numbris.

Klaus läks püssiga järve ujuma. Arvasin, et püssiga kavatseb ta maha lasta järve teises otsas vees oleva hiigelmao. Kõndisin sellest järvest kaugemale. Klaus tuli varsti jälle meie juurde. Tal oli kaenlas hiigelmao pea. Ta oli selle maoga hoopis sõbraks saanud. Madu vehkis sabaga, tehes õhus tohutuid ringe.

Istusin kõrge virna otsas ja kuulasin loengut. Loengupidaja rääkis algul ühe maa ajaloost, siis jõudis Vana-Egiptuseni. Ta rääkis, et Egiptust on vähem uuritud, sest kui minna sisse mõnda sealsesse hauakambrisse, siis võib ukseklaas hingeõhu mõjul tolmuks pudeneda. Mina mõtlesin, et nüüd ta räägib vist vananenud andmete põhjal, sest nüüdseks peaksid kõik hauakambrid väga põhjalikult uuritud olema. Ta ütles ise ka juurde, et ta pole selles kindel, mida ta räägib. Mina teadsin, et hauakambrite puutumatuse asemel peaks seal olema probleem hoopis sellega, et neid rüüstati juba enne uurijaid. Loengupidaja jagas paberiribade hunnikuid. Igal ribal olid Egiptuse hieroglüüfid. Ma saatsin minu kätte antutest suurema osa kohe edasi, hakates uurima ülejäänuid. Osad neist pudenesid mul maha, ja ma ronisin virna otsast alla, et neid üles võtta. Uurides selgus, et märgid olid huvitavamad kui ma algul arvanud olin. Vanemas variandis oli kasutatud piltkirja. Sain hästi aru piltkirjast ühe kassi kohta, kes algul tegi nalja, aga hiljem läks tema käes maja põlema. Uuem kiri oli raskemini mõistetav. Ühel ribal oli näidatud, kuidas oli hieroglüüf "kirik" aja jooksul muutunud. Mida vanema variandiga oli tegemist, seda rohkem meenutas märk kirikuhoone plaani. Vanemad olid allpool. Eelviimasel oli kujutatud juba seda, kuidas inimesed kirikust taevasse tõusid. Viimasel oli kujutatud, kuidas läbi kiriku lae inimesi taevast alla sadas. Mõtlesin, et peaksin ise ka jälle hieroglüüfe välja mõtlema, et mul huvitavamad unenäod tuleksid. Viisin nüüd kõik minu käes olnud ribad edasi klassiõdedele. Üks neist ütles, et see, et ma need talle annan, on "Jaava tehing". Ma ei teadnud täpselt, mida see väljend tähendab. Läksin vaatasin Supilinna maja, kuhu Pille korteri ostis. Mind pani imestama, et selle maja kaev sai vett katuselt tulevast vihmaveetorust. Mulle ei tundunud selline vesi joomiseks piisavalt puhas. Inimesed, kes tahavad raha kokku hoida, lähevad elama sellistesse majadesse, aga seal ei saa nad enam nii palju raha juurde ka teenida, sest aeg kulub füüsiliste tööde peale nagu õuelt lehtede riisumine.

0 vastukaja: