pühapäev, oktoober 07, 2007

Ootamatu tulemus

Kui minu mäng läbi sai, läksin vaatasin, kuidas Klaus mängib viimase vooru partiid Jürgen L. vastu. Klaus andis paar korda tuld. Mõtlesin, et järgmisel käigul ta ei peaks tuld andma, vaid tooma ühe nupu rünnakule juurde, et matt panna. Vastane ähvardas küll ise tulistama hakata, aga selleks oleks tal kulunud kaks käiku. Aga Klaus andis käiguga Lg6 ikkagi tuld. Jürgen käis Kh8. Matt tuli ikkagi, sest h-liini avanemise järel pani musta kuningale tule peale vanker h1. Klaus lõpetas turniiri 6,5 punktiga. Minu rekord sellise pikkusega turniiridel oli 4,5 punkti. Täna sain veel vähem. Klausi edu oli ootamatu, sest ta polnud aastaid võistelnud. Ütlesin, et Jürgen oli ju treenimata vastane.

Pille pidi õppima ajaloo kontrolltööks. Ta küsis minu käest välja kirjutatud märksõnade paberit. Kui ma selle andsin, leidis ta, et seal ei ole kõiki vajalikke märksõnu. Soovitasin, et parem on tal õpikut lugeda. Pille leidis, et tal on õpikust ka raske õppida. Ütlesin, et nüüd ma saan aru, miks ta seda kontrolltööd nii tähtsaks peab - see on etnoloogia teemaline, millist teemat Pille on enda arvates kohustatud hästi tundma. Pille vastas, et etnoloogias nad juba tegelevad igasuguste teemadega. Ütlesin, et seda ma ütlesingi. Tegelikult ma ei olnud päris kindel, kas Pille oli minuga samal või vastupidisel seisukohal. Rääkisin, et Pille peaks võtma eeskuju Klausist, sest Klaus saavutas maleturniiril edu sellega, et vaatas seisu kaua.

Vaatasin uuesti, kuidas Klaus seda viimase vooru partiid mängib. Sel korral vaatasin otsast peale. Ta mängis sama avanguvarianti mida mina varasemas voorus, öeldes, et see on väga tugev variant. Aga mina olin selle variandiga kaotanud. Kui Klausi ettur muutus vankriks, kandis Klaus selle lisaks partiiprotokollile ka eraldi väiksemale paberitükile, millele ta lõi templi. Ma ei teadnudki varem, et selline reegel olemas on. Aga kuna Klausi templijälg tuli liiga nõrk, tahtsin aidata tal seda tugevamini lüia. Klaus lõi ise samale paberile veel kolm templit. Võidi öelda, et vend on minust palju tugevam, kuigi pole ammu mänginud. Sellele oleksin saanud vastata, et Klaus tuli mängima just tänu sellele, et mina propageerin kodus malemängu. Esikoht saadi 7,5 punktiga. Minu arvutuse järgi pidi Klaus olema 6,5 punktiga teine, aga tabelis oli ta märgitud hoopis neljandaks. See oli seda kummalisem, et teisele ja kolmandale kohale oli märgitud temast vähem punkte.

0 vastukaja: