pühapäev, juuli 05, 2009

Võrdlen valitsejaid

Ühtede välismaalastega kohtudes oli sündinud üks ingliskeelene luuletus. Nüüd ma ei mäletanud enam, kas suurema osa tekstist oli kirjutanud välismaalane või mina. Stiili järgi oli see minu luuletus. Võibolla oli siis välismaalase osa seisnenud selles, et tema nägemisest sain inspiratsiooni. Üks noorem vend vaatas ühte atlast. Ma polnud sellist varem näinud. Tegin kindlaks, et see oli ilmunud enne minu sündimist. Sellepärast ma seda siis ei tundnudki. Ütlesin, et see on unustatud atlas. Venemaa kaardil oli umbes kuus erineva vene keele häälduse piirkonda. Ütlesin, et kust mina siis pean teadma, kuidas hääldada. Olime Peedul ja oli jaanilaupäev. Tõnu ütles, et selgub, et ma olen erapooletu, sellest hoolimata, et kannan teistsuguseid riideid. Võõrad tüdrukud küsisid, kas ma jään ka peole. Peol taheti teha sauna. Vastasin, et ei jää. Küsisin kohe, millal rong läheb. Keegi ei teadnud, kuigi teati, et pühade puhul on ronge rohkem. Mõtlesin, et kui kuulen rongi Elva suunas sõitmas, siis selle järgi tean Tartu suunas sõitvale minna. Pille rääkis, et teatud tüüpi riideid kannavad teised kogu aeg, tema ainult pidudel ning isa ja ema mitte kunagi.

Lugesin raamatut "Alice Imedemaal". Rääkisin selle sisust teistele. Mult küsiti ühe tegelase kohta, kas see on psühholoog. Mina vastasin, et psühholoog küll mitte. Siis hakkasin mõtlema, et võibolla on siiski raamat ka niiviisi tõlgendatav - esimeses osas satub peategelane segadusse ja teises osas algab ravi. Seda enam, et ma ei lugenud laste varianti, vaid ühe eesti kirjaniku hiljem kirjutatud täiskasvanute oma. Helina oli kirjutanud, et tema on raamat "Alice Imedemaal". Sellega ta oli ilmselt pidanud silmas lasteraamatut. Olime emaga Inglismaal. Sisenesime ühte õppehoonesse. Meie jaoks oli võõras, et esimesel korrusel tuli kingad jalast võtta ja minna trepist üles sokkides.

Mulle tundus, et mul on veel magistrieksam tegemata. Õppisin selleks. Olin teinud küll eksami perioodi laiendatud ajaloo kohta, aga mul oli vist tegemata eksam magistritöö teemal. Kirjutasin õppimise käigus konspekti põhjal uut konspekti. Kavatsesin eksamil rääkida ka Jiang Zeminist, sest olin hiljuti temast lugenud, kuigi mitte magistritöös kirjutanud. Oleksin öelnud, et võrdlen Mussolinit teise valitsejaga. Muidugi oleks saanud võrrelda teda ka mõne tema kaasaegsega, Jiang Zemin oli hilisem. Oleksin rääkinud, et Jiang Zemin pärines talupoja perest, seega oli madlamat päritolu kui Mussolini, kes oli õpetaja perest. Jiang Zemini erinevalt Mussolinist ajalugu ei huvitanud, seega ei saa öelda, et see huvitaks kõiki poliitikaga tegelejaid. Selle peale oleks mult arvatavasti küsitud, kas ma ise olen poliitikaga tegelenud. Oleksin vastanud, et olen saatnud ajalehtedele mõned kirjad, kirjutanud 100 lugejaga listi ja käinud ühe Riigikogu liikmega koos saunas. Õigemini kahe Riigikogu liikmega, sest üks endine liige käis ka seal saunas.

0 vastukaja: