kolmapäev, juuli 15, 2009

Diplomi kätteandmine

Kaunase puiestee bussipeatusesse kõndides olin võitnud väikse energiakuluga 95 protsenti malepartiidest. Aga kui ma uuesti läksin, olid vastased mind paremini tundma õppinud ja sain vähem võite, kusjuures energiat kulus rohkem. Läksin ühte selle tänava lasteaia aedadest. Panin väravale sildi, mis partei raamatukogu seal on.

Kõndisin kodu suunas. Vastu tulid väiksed tüdrukud, kes ütlesid naerdes: "99 protsenti." See tähendas, et nad olid kuulnud minu malevõitudest, aga polnud kuulnud hiljem järgnenud kaotustest. Läksin bussi peale. Seal üks inimene küsis mult protokolli. Paistis, et ta oli piletikontroll. Piletit mul ei olnud. Mõtlesin, et ei hakka vist trahvi maksma, tahan nagunii sõita ainult ühe peatuse, venitan selleni ja siis lähen maha. Ütlesin, et varem oli mul tasuta sõidu õigus, sest ma olin paljulapselisest perest, ja nüüd sellepärast, et olen pensionär. Tundsin kõhu peal puudutust. Hüüdsin kontrollile: "Ärge sorige mu taskutes!"

Olime koolis ja lugesime mitmekesi sama ajalehte, nii et ühel oli üks ja teisel teine lehekülg. Tund hakkas pihta. Tanel kutsuti vastama. See tähendab, et vastama läksin mina. Näitasin kaardil: "See on Indoneesia, see on Sudaan, see on Brasiilia. Mis veel?" Pidin saama magistrantuuri lõpudiplomi. Ütlesin, et võibolla pole mul punktid koos. Üks naine ütles, et kontrollime. Seejuures pani ta mulle käe ümber kaela. Mõtlesin, et ma ei hakka eest põgenema, muidu ta solvub. Üks teine naine kirjutas mulle siiski diplomi välja. Ta ütles, et ma lõpetasin väga heade tulemustega. Tegelikult mul oli ainult kaks ülepunkti. Naine ütles, et mul läksid väga rasked eksamid viiki. Tegelikult olid need eksamid mulle lihtsaks tehtud. Naine küsis, mis tööd ma teen. Vastasin, et koostan kaheköitelist Kerese raamatut. Parandasin, et Kerese raamat on juba ilmunud, praegu koostan Tõnissoni oma. Naine küsis, kas Keres on veel elus. Vastasin, et ta suri juba aastal 1975. Naine hüüdis, et nii noorelt. Ütlesin, et ta oli siis 59-aastane. Lisasin, et Kerese vend on veel elus. Naine ütles, et ma lõpetasin magistrantuuri bütsantslike tulemustega ja et ajaloolaste kongressi tulemuste vaidlustajad jäid ka kohtus kaotajaks. Mulle tuli uduselt meelde, et kongressi otsuseid oli vist tahtnud vaidlustada Raun. Küll ühe teise asja pärast, aga kui tal oleks see õnnestunud, oleks see ühtlasi tähendanud minu magistrantuuri lõpetamise tühistamist. Trepist alla minnes kommenteerisin klassivendadele, et minu õpingud olid tõesti bütsantslikud, aga see sõna tähendab ühte teist asja.

0 vastukaja: