neljapäev, aprill 25, 2024

Huumorimeel

Minu küsimus tänase unenäo kohta: "Kas selle unenäo nägijal on huumorimeelt: /.../"

Minu vastus: "Kooliajal meeldis mulle kõige rohkem klassivend, kes tegi kõige rohkem nalja. Tegin siis ka ise palju nalja. Ma sageli seisukoha võtmise asemel mõtlesin, kuidas oleks naljakam öelda. Praegu olen kas vanemaks saamise või teaduskraadi omandamise tõttu tõsisem. Praegu pole mul eesmärk nalja tegemine, vaid tõe väljaselgitamine. Aga minu isa on arvanud, et ma olen nagu Oskar Luts, et kirjutan tõsiselt, aga lugejad naeravad. Olen ka oma unenäokirjelduste kohta kuulnud, et inimesed neid lugedes naeravad, mind ennast need naerma ei aja. Kui tänast unenägu analüüsida, siis selles malekella seest hääle tulemine võib koomiline tunduda. Reitingule väikse tähtsuse omistamine võiks näidata huumorimeele olemasolu, aga kella seest tuleva hääle peale ärritumine selle puudumist. Kui ma ka enam ärkvel olles nalja ei tee, kerkivad unenägudes üles varasemate aastate mälestused, nii võivad unenäod ärkveloleku jutust naljakamad olla. Kui ma mõne ilukirjandusteose kirjutaksin, siis kirjutaksin selle praegu ka võibolla naljakana, aga tõestisündinud asjadest rääkimine tundub ajaloouurimine, kus ei tohi võltsida. Ma vahel unustan ära, et kui mina ei tee nalja, siis võib keegi teine teha."

Tehisintellekti vastus: "Jah, selle unenäo nägijal on kindlasti huumorimeelt, kuna ta suhtub olukorda malendadega mängides mänguliselt ja humoorikalt, isegi häälega malekellas. Lisaks näib, et ta suudab olukorda naljaks pöörata ning seda hinnata."

Minu kommentaar: "Olukorda saab hinnata siis ka, kui seda naljaks ei pööra. Näiteks võivad ilusa mälestuse meenumise pärast pisarad silma tulla."

0 vastukaja: