kolmapäev, november 30, 2005

Orduaeg

Ühes unenäos lugesin väga huvitavat ilukirjanduslikku raamatut, mis oli trükitud Vene keisririigi ajal ja rääkis Eesti orduajast, eesmärgiga näidata, et eestlased peavad Venemaale tänulikud olema. Kaks peategelast kõndisid Viljandimaa metsavahelises jões ja läksid sealt edasi Võrtsjärve. Nad teadsid, et selle kaudu jõuab Peipsini ja sealt edasi Venemaale, kuhu nad tahtsid põgeneda, et tagakiusamisest pääseda ja endale maad saada. Millalgi pidi siiski mets lõppema ja neid võidi märgata. Nad jõudsidki ühte mõisasse. Mõisahoones oli kool, kus oli iga lapse jaoks üks lugemaõppimise raamat. Peategelane võttis ühe lapse raamatu ära. Lapsed ise olid parajasti kodus. Mõisnik jälgis läbi ukse peategelast ja lõpuks hakkas teda koeraga jälitama. Peategelane mõistis mõisnikku, sest see pidi lõpuks langetama otsuse, mida temaga peale hakata. Ta tegi metsa vahel koera kahjutuks. Vahepeal juhtus tal õnnetus, millest ta arvas, et see võib olla karistus selle eest, et ta lapse raamatu ära võttis. Ta mõtles, kas ta ei peaks minema mõisnikku juurde ja temaga ära leppima. Ta jõudis järeldusele, et seda ei saa ta teha, sest ta ei oska saksa keelt. Ta mõtles minna Haapsallu. Edasi mõtles ta, et ta peab siiski minema Venemaale, sest seal on ainus pääsemine. Olin kogu loetud teksti näinud liikuvate piltidena oma kujutluses. Nüüd pöörasin jälle tähelepanu trükitud tähtedele, sest üks sõna oli trükitud nõrgemini, millegi kohta, mida peategelane Narvas tegi. Seda uuesti vaadates taipasin siiski, et järgmise peatüki pealkiri on "Peigmees Narvas", millest järeldus, et peategelane Narva jõudes kohtab kedagi, kellega ta seal abiellub. Ma oleksin väga tahtnud teada, millega raamat lõppeb, aga keskkohast edasi mul polnud aega lugeda ja vahepealseid peatükke vahele jättes viimast lehekülge ära vaadata ma ka ei tahtnud.

Nägin unes, kuidas mängisin Vihmandiga malet. Otsisin võimalust talle matt panna. Enne kui ma selle leidsin, ta alistus. Ütlesin talle, et mängu tulemus polnud veel selgunud. Ta ütles, et ta saab mati. Nüüd vaatasin ka ise, et vist saab küll. Riiulitele oli pandud vaatamiseks välja ajalooraamatuid. Üks paljuköiteline ingliskeelne rohkete piltidega teos sisaldas kogu maailma ajalugu. Kui vanem ajalugu oli üldiselt kokku surutud, siis erandiks oli üks kehtiva ajaarvamise varasem sajand teiste vahel, millele oli pühendatud terve köide.

Nägin unes, et Kass oli õpetanud, et tema klubi juures on ülekäigu koht vöötraja kõrval, aga politsei polnud nii arvanud. Nüüd läksin üle vöötraja ja kui Kass oleks keelama tulnud, oleksin öelnud, et liikluseeskiri on tähtsam kui tema arvamus.

Nägin unes, et mul pidi tulema magistritöö kolmas kaitsmine. Esimesel olid Ant ja tema järel veel mõned öelnud, et töö pole veel päris küps. Teine kaitsmine oli olnud edukas, aga see ei olnud lõplik. Kolmandal võis minna mõlemat moodi, aga see pidi olema lõplik. Medijainen oli mulle öelnud, et tema oleks minu asemel arhiivitöö ühe nädalaga ära teinud.

0 vastukaja: