kolmapäev, detsember 02, 2020

Elus mänguloom

Vaatasime aknast, kuidas kaks tüdrukut mängisid lasteaia õuel reketimängu. Ütlesin, et professionaalide jaoks on mäng kergem, mina pean vaatama, kuidas pallile pihta saada. Aga kohe tundus, et ka tüdrukutele on mäng raskem kui ma arvasin, sest üks serv läks neil väga viltu, maandudes lasteaia katusel. Seejärel hakkas pall käima kaugelt vastu meie akent. Klaus seletas, et selleks, et see liiga vara ei maanduks. Äkki seisis üks tüdrukutest meie akna taga karniisil ja ütles tere, nähtavasti sellepärast, et oli tähele pannud, et me nende mängu jälgime. Panin akna kinni, et ta tuppa ei tuleks. Tüdruk kukkus karniisilt alla. Ütlesin, et ma ei tahtnud teda tappa. Aga alla vaadates nägin, et ta on elus ja püsti tõusnud. Tal võis siiski olla vigastusi.

*
Olin saali ukse lähedal. Üks laud edasi istus minust vanem ajaloolane, kes oli ükskord minu tööd kommenteerinud. Ta ajas minuga ka nüüd juttu. Ma ei teadnud, kas nüüd olen ma tema arvates alla käinud. Äkki oli ta seljaga minu poole ja hakkas ajama juttu teise enda vanuse ajaloolasega. Nüüd ei räägitud enam minust, vaid minu isast.

*
Toas aeti juttu. Jutuajamises osales ka mänguloom. Mõtlesin, et muidu võidaks öelda, et mänguloom liigutab sellepärast, et tal on inimene juures, aga praegu sellel loomal kedagi juures ei ole. Vanasti olid lapsed mänginud, et mänguasjad on elus, aga nüüd olidki. Tahtsin kontrollida, kui hea on selle mängulooma mõtlemisvõime. Küsisin talt, milline on minu kõige lühem sõrm. Ta pakkus kahte erinevat varianti, pöialt ja nimeta sõrme, jäädes siis pöidla juurde. Ütlesin, et väike sõrm on vist lühem. Kontrollisin üle teise käe kahte sõrme mõõduks võttes ja teise sõrme juurde ümber tõstes, püüdes mõõdusõrmede vahelist vahemaad säilitada. Sain oma jutule kinnitust. Mänguloom tahtis wc-sse minna, aga seal tuli põles, järelikult paistis keegi sees olevat. Küsisin loomalt, kas ta tahab wc-sse või potile. Ta vastas, et wc-sse. Teises wc-s oli jälle remont, nii et ei tohtinud vist sinna ka minna, aga loom siiski läks. Ütlesin isale, et praegu ei saa kumbagi wc-d kasutada, aga loomal on vaja. Isa vastas, et ma olen kaval poiss. Algul ma ei saanud aru, miks ta nii ütles, siis hakkasin saama. Seletasin, et ta arvab, et ma ise mängin, et mänguloomal on wc-sse vaja, aga nüüd on mänguloomad elusad. Selle looma sees ei ole vedru, vaid tal on olemas seedimine, seetõttu on tal vaja ka wc-s käia.

0 vastukaja: