kolmapäev, november 26, 2008

Vabadussõja piim

Mängisime kooli saalis korvpalli. Kui mina palli sain, söötsin selle enamasti kohe ära. Andsin sööte nii, et teine meeskonna liige ise palli juurde jookseks. Aga vahel jooksis hoopis vastasmeeskonna liige. Kuna olin oma meeskonna poolt ja see oli unenägu, viskas korve peamiselt meie meeskond. Pallimänguga unenäod ei tule üles kirjutades üldse nii pikad kui nad nägemise ajal tunduvad. Seetõttu mõtlesin, et ma võiks lugeda vähemalt seisu, et oleks pärast millestki kirjutada. Aga ma siiski ei viitsinud seisu lugema hakata.

Helena läks äikse ajal rõdule, kuigi ma keelasin. Kui ta tuppa tagasi tuli, siis ütles, et mind on pandud kanakarja valvama. Jürgeni kohta ütles ta, et Jürgen sukeldus veepinnal seistes. Selle peale rääkisin, et on võimalik ka õhus rippuda, aga tavaliselt selgub lõpuks, et tegemist on unenäoga.

Inglise keele tunnis küsiti õpilastelt eelmises tunnis õpitud sõnu. Need kellelt küsiti, mäletasid neid, aga mina ei mäletanud. Mul olid need sõnadevihikus kirjas, nii et oleks võinud selle lahti teha ja sealt otsida. Minult küsiti, mis on kolmas ajavorm tegusõnast oxen. Pakkusin, et ox. Aga see ei osutunud õigeks vastuseks, kuigi tegusõna put on küll kolmandas vormis ühesilbiline. Või vähemalt ma hääldasin ox valesti. Lugesin sõnaraamatust, et fašistlikus Itaalias mõeldi, et küll Saksamaa aitab, aga Natsi-Saksamaal polnud kellegi abile loota.

Vaatasin aknast välja. Teisel pool jõge tõusis suitsu. See muutus valgeks auruks. Kutsusin Pille vaatama, et ta näeks seda, enne kui see hajub. Kui Pille vaatama jõudis, oli aur siiski juba üsna hajunud. Pille hakkas uksest väljuma. Nüüd asendus aur paksu musta suitsuga, nii et sai uuesti Pille vaatama kutsuda. Võibolla proovis keegi Karlovat maha põletada.

Sööklas anti meile joogiks piima. See oli Vabadussõja aegne piim. Olin varem lugenud, et Teise maailmasõja ajal soomepoistele antud piim oli väga lahja, nüüd selgus, et Vabadussõja aegne oli samasugune. See oli suuremalt jaolt vesi, milles ujusid ainult vähesed valged tükid. Tekkis kahtlus, et võibolla Vabadussõja ajal see veel nii kehv ei olnud, ta võib seistes halvemaks läinud olla. Aga tõenäoliselt oli hoopis piim nüüdsel ajal järgi tehtud, jäljendades tolleaegset koostist. Sest kui Vabadussõja ajal oli toiduaineid niigi vähe, siis tundus kahtlane, et osa oleks veel meie päevadeni säilinud. Istusin arvuti taha, et vaadata malevõistluste tulemusi. Arvuti ekraan langes kinni. See oli vist märguanne, et on aeg arvuti kasutamine lõpetada. Ekraani uuesti üles tõstmisel pidi see vist hakkama väikeste vahedega kinni langema. Vaatasin 40-minutilist filmi mängu kohta. Tahtsin vaadata ka multifilmi teemal, mille kohta olin varem raamatut näinud. Kõrval oli link teisele multifilmile. Eraldi link oli ekraanil Ukraina filmidele. Vaatasin filme ka kodus. Erinevus oli selles, et väljaspool kodu vaatasin filme häälega, aga kodus ilma hääleta, sest seal ei olnud kõlareid.

0 vastukaja: