pühapäev, märts 22, 2009

Kontroll trepil

Ühes hoovis läksid poisid inimesele kallale. Põgenesin nende eest teise hoovi. Ühe hoovi poisid tavaliselt teise hoovi ei lähe, nii et võis loota, et olen pääsenud.

Lähenes eksam. Olime raamatukogus. Ühed üliõpilased võtsid kaks vajalikku avanguvariantidest rääkivat raamatut enda kätte. Nad ei pannud neid pärast tarvitamist ka õigele kohale tagasi. Lõpuks taipasin, et mul ei lähegi neid raamatuid vaja, sest mul on endal kaks paremat raamatut Hispaania avangu kohta - üks kahest väiksest köitest ja üks ühest suurest koosnev.

Rohu sees oli sipelgapesa. Märkasin, et seisan otse sipelgarajal. Õnneks ei olnud mind veel hammustatud. Varem oli pesa asunud teises kohas. Rada kulges uue ja vana asukoha vahel. Veel varem oli pesa asunud veel kaugemal ja ka sinna viis endiselt rada, mida mööda sipelgad liikusid. Radadelt olid sipelgad rohu ära tallanud. Ütlesin, et nad tallavad nagu inimesed. Siis niideti rohi maha. Rajad ei olnud köögipõrandal enam eristatavad, sest kõik oli ühetasane. Rohu mahaniitmise järel pidi sipelgaid tabama toidupuudus. Nad võisid hakata tungima toidukappidesse. Kutsusime kohale sipelgateadlase. Ta vaatas sipelgaid ja tahtis neid vist evakueerida. Võibolla ka, et meid trahvida. Sipelgad veel natuke toitu leidsid. Näitasin, et üks sipelgas veab pessa ämblikku. Neid ühendas niit. Ämblik hakkas ise sipelgat vedama ja tuli minu suunas. Hüüdsin, et kui mind mööda ronib sipelgas, siis seda ma sallin, aga kui ronib ämblik, siis seda ma ei salli.

Sai läbi turniir, kus oli mängitud palju partiisid, neist pooled kiirpartiid ja pooled välkpartiid. Olin saanud täpselt pooled punktid nagu sageli. Välkpartiidest tugevamate vastastega olin üle poole kaotanud. Maleklubi asus teisel korrusel. Trepil kontrollis Särgava sisselaskmiseks avanguvariantide tundmist. Mind ta ei kontrollinud, öeldes kõrvalseisjatele, et kõiki ei pea ta kontrollima. Ta ilmselt oli kindel, et mina avanguid tunnen. Klubi ruumides küsiti Särgavalt raha konjakipudelite ostmiseks. Ta andis tervelt 500 krooni. Tavaliselt oli Särgava kokkuhoidlik, aga alkoholi peale raha kulutamisest tal ilmselt kahju ei olnud. Lauri K. hüüdis kõigile, et mina kontrolli ei läbinud, sest ma sisenesin pööningu kaudu. Veel hüüdis ta midagi poisi kohta, kelle perekonnanime kõla meenutas minu eesnime. Tuli välja, et meil on iseloom ka sarnane. Järgmine kord klubisse tulles pidin kontrolli minema, sest kedagi ei olnud trepil, et mind läbi lasta. Sai valida kahe avangu vahel, kumma kohta vastata. Üks oli avang 1. e4 e5 2. Re2, teine Hollandi kaitse. Ma ei teadnud kummagi teooriat. Mõtlesin, et saan seda võrgust otsida ja siis sisestada. Aga varsti selgus, et vastamise aeg oli piiratud 99 sekundiga ja see tiksus juba täis. Särgava tuli ja küsisin talt, kas ma nüüd sisse ei saagi. Särgava vastas, et täna ei saa. Ütlesin, et aga mul on turniiri osavõtumaks juba makstud. Särgava maksis poole tagasi ja poolt mitte, sest turniiri esimesel poolel olin ma kaasa mängida saanud. Kontroll oli trepil sellepärast, et klubi uksel oli silt "Mitte natsionalistidele". Särgava ütles, et kust tema teab, kas ma ist olen. Hakkasin koju minema ja mõtlesin, et ma ei tule siia klubisse enam kunagi. Edasi mõtlesin, et võiks siiski järgmine nädal uuesti tulla, äkki siis õnnestub sisse pääseda. Ja käia ka edasistel nädalatel katsetamas. Võtan kodust avanguraamatu kaasa, kuigi sealt variante otsides võib aeg jälle täis tiksuda. Mõtlesin öelda, et loomulikult olen ma natsionalist. Ma ei ole fašist, aga olen natsionalist. Juba minu vanavanaisa oli natsionalist.

0 vastukaja: