neljapäev, jaanuar 07, 2021

Rõõmud ja ohud

Talve negatiivne külg on räästaste külge tulevad jääpurikad. Mõni inimene on nende pähe kukkumisel surma saanud. Eile nägin jääpurikaid rippumas Tartu kesklinnas ja Tartu Uue tänava poe hoone küljes. Kesklinnas olid puulauad tõkkeks ette pandud, Uuel tänaval mitte. Tegemist oli küll madalama majaga, aga ma ei oska öelda, mis kõrguselt oht kui suur on.

Üleeile kirjutasin jääpurjetamisest osalt oletuste põhjal. Mõni võibolla õpetaks, et enne millestki kirjutamist tuleb põhjalikumalt valmistuda, aga mul on tahtmist kontrollima hakata vahel alles siis, kui midagi kahtlast on kirja pandud. Pärast lugesin, et jääpurjetamist saab teha kas lumeta jääl või õhukese lumega jääl, aga jää on vajalik, sest jääpurjekal on all uisurauad. Aga kui saab teha rulluiskusid, siis saab ilmselt vähemalt teoreetiliselt teha ka erinevaid purjekaid. Purjesuusatamise nimi räägib purje ja suuskade ühendamisest. Sain teada, et purjesuusatamise sünonüüm on purisuusatamine, aga selle sõnaga ka muuseumist pilte ei leidnud. Rohkem oli pilte jääpurikate kohta. Ühel kuuseehtel oli muster, mis pidavat koosnema jääpurikatest, aga ühe teise pildi allkirjas küll jääpurikaid mainiti, kuid mina neid pildilt ei leidnud.

Täna käisin viiendat korda sel talvel suusatamas. Vahepeal olin näinud lund juurde sadamas, aga samaaegselt peaks toimuma ka kokkuvajumine ja lumi kõige paksem ei olnud, kohati oli klassikarada olemas, kuigi kohati ka kadunud. Kui varasematel kordadel olin inimesi näinud astumas ainult kanalijää servale, siis täna käis neid ka kanali keskel ja läbi ei kukkunud. "Kevadest" mäletan küll, et kui igal pool ei kuku, võib mõnes kohas siiski kukkuda.

Suusatasin mööda mingite noorte võimlejate rühmast, kellel oli neist vanem juhendaja. Nägin ühe korra kaugelt ja kaks korda lähemalt teist suusatajat, kes oli vist iga kord sama inimene, vähemalt olid tal iga kord punased riided. Näojooni minu prillidega viisakana tunduvalt kauguselt hästi ei erista. Oli näha ka jooksjaid ja kõndijaid. Vähemalt ühte last veeti kelguga. Kui sõidu lõpetasin, tõi keegi parajasti oma jõulukuuske ära. Kanali taga ei olnud jõulukuuskede virn kõige suurem, võibolla oli sealt osa juba kuskile mujale toimetatud. Kodus öeldi mulle, et tänavu traditsioonilist kuuskede põletamist ei tule.

0 vastukaja: