laupäev, veebruar 27, 2010

Goora

Pille oli mulle öelnud, et Piret tuleb varsti Eestisse, ja küsinud, kas ma ei taha Pireti ja Oudekkiga kokku saada. Olin öelnud, et tahan küll. Aga kui Pille ütles, et lähme nüüd nendega kokku saama, siis olin ümber mõelnud ja ütlesin, et ei taha. Pille pidi Piretiga kokku saama mitu päeva järjest. Ma andsin Pillele kaasa ainult oma raamatu, et ta selle Piretile viiks. Oudekkile olin juba varem samasuguse raamatu kinkinud. Ma kohtusin Pireti ja Oudekkiga juhuslikult värval ja ütlesin neile vähemalt tere. Olin väikses majas, kus esimeselt korruselt madalamale viis peeglikoridor. See oli ehitatud minu joonistatud pildi järgi. Ta oli teise sarnase koridori kõrval, sest pildi olin tegelikult joonistanud juba olemas olnud koridori mõjul. Mõtlesin, et peaksin minema peeglikoridorist alla vaatama, mida Pille, Piret ja Oudekki seal teevad. Sealt kostis õudusmuusikat.

"Ajaloolises Ajakirjas" taheti uuesti avaldada artiklit, mis oli juba varasemas numbris ilmunud. Mina kahtlesin, kas see on vajalik, sest inimestel oli veel vana number alles. Õpetaja esitas õpilastele küsimusi. Kõik vastused olid paberi peal kirjas ja need tuli ainult ette lugeda. Aga ma tahtsin, et ma mäletaks vastuseid peast. Oli kirjutatud, et goora on ema või õde, keda austatakse jumalana. Ma ei saanud aru, kas neid ainult austatakse nagu jumalaid, või nad lisaks ongi jumalad. Mulle tuli meelde, et kui me Kaunase puiesteel elasime, hüüdsid venelased seal ühte enda hulgast Goraks.

Olin koos emaga raamatukogus. Ema tahtis leida ühte kindlat raamatut. Raamatud olid lugemissaalis kastides ja riiulites segamini. Keegi ei pannud neid indeksi järgi tagasi, mistõttu oli nende leidmisega raskusi. Oleks võinud raamatu välja tellida, aga siis oleks öeldud, et see on lugemissaalis olemas, minge ja otsige ise. Ema ütles, et see on raamatukogu poolne sigadus. Mina soovitasin, et kui kirjutada sedelile, et raamatut tahetakse koju laenata, võibolla see siis toodaks.

Läksin koos ühe tüdrukuga läbi linna. Ta rääkis, et töötu abiraha makstakse seaduse järgi nüüd vist ainult nendele, kellel ei ole erialast haridust. Ütlesin, et saab "Riigi Teatajast" kontrollida, seal on kõik seadused olemas, nii praegu kehtivad kui ka vanad variandid. Tüdruk hakkas rääkima küsimusest, kas ma saan minimaalpalka. Hakkasin vastama, aga ta võttis kohe oma sõnad tagasi. Lamasin selle tüdrukuga kahekesi ühes voodis. See juhtus psühhiaatria haiglas. Oleksime pidanud palati ukse lukku keerama. Kui minu ravi oli alanud, oli psühhiaater öelnud, et natuke hallutsinatsioone kuulen ma ka edaspidi, nii nagu on lubatud vahel kuulata valju muusikat. Kui olin psühhiaatriahaiglas olnud, olid Krister ja Artur seda mitmel päeval vaatamas käinud. Tol ajal ei saanud ma aru, mida nad sealt otsivad, aga tagantjärele hakkas tunduma, et nad käisid vist mul külas.

0 vastukaja: