teisipäev, veebruar 02, 2010

Kultuurautonoomia tähendus

Astusin ülikoolis uue erialana psühholoogia osakonda. Selle tunnusena joonistasin aju, aju omaniku ja tema suure nina. Varem olin õppinud ajalugu. Uurimistöö teemat valides tahtsin ajaloo ja psühholoogia ühendada. K. Sander oli ka õppinud varem ajalugu ja õppis nüüd samuti psühholoogiat. Ajaloo osakonnast tulnuid oli teisigi ja nad võisid kõik võtta ajalooga seotud uurimisteema. Mõtlesin, et hakkan uurima vanades ajalehtedes ilmunud artikleid, et milliseid emotsioone neis on väljendatud.

Mul oli vendi, kes olid juba suured, ja hiljuti oli sündinud ka uusi väikseid vendi. Väikeste kasvatamisel ei olnud veel tehtud ühtegi viga. Kui viga oleks sisse tulnud, ei oleks seda saanud enam parandada. Mõtlesin, et vanemad vennad on liiga usuvaenulikud, nooremad kasvatan vastukaaluks ususõbralikeks. Väike vend küsis, kas me siis saame taevasse. Vastasin, et saab näha.

Olin malevõistlustel. Leidsin kotist vana ristsõnalehe. Ütlesin, et see on sinna jäänud sellest ajast, kui ma eelmine kord Põlvas võistlemas käisin. Anto vastas, et ega mina siis Põlvas võistlemas ei käi. Ütlesin, et olen kaks korda käinud. Aga ristsõnalehe ilmumisaastat vaadates nägin, et see pole ilmunud siiski Põlvas käimise aastal, järelikult pole ta Põlvas käimisega seotud. Kolmepäevasest turniirist oli mängitud ära kaks. Mõlemal päeval olin saanud ühe võidu ja ühe viigi. Ütlesin, et kui ma kolmandal päeval mõlemad mängud kaotan, siis saan pooled punktid. Hakkasime ära sõitma. Enne lahkumist pigistas üks poiss konservikarbi katki, et minu partiiprotokollid õliseks teha. Talle vist ei meeldinud, et ma nii palju punkte olin saanud. Sõimasin teda venelaseks. Lisasin, et enamus venelasi on head, väljaarvatud tema. Tema ütles, et siin peab olema sakslaste kultuurautonoomia. Mina seletasin, et ega kultuurautonoomia ei ole piirkondlik, vaid kultuuriline. Kultuurautonoomia ei tähenda seda, et piirkonnas elab üks sakslane ja valitseb eestlaste üle. Räägiti, et Esimeses maailmasõjas läksid osad baltisakslased au päästmiseks vabatahtlikult rindele Saksamaa vastu võideldes Venemaa eest surema.

0 vastukaja: