neljapäev, august 04, 2011

Jõe ületamise maks

Kaks naist mängisid lageda taeva all malet. Tõstsin malelaual ühe kartuliviilu püsti, mis tõi ühele mängijatest võidu lähemale. Öeldi, et see mäng tuleks jätta kahe naise omavaheliseks asjaks. Sellega ei olnud ma rahul, sest minu meelest oli tulemus oluline ka võistkonnale. Tehti ettepanek, et vahepeal pean ma ise kõnet. Seda ma ka ei tahtnud. Kõne oleks olnud osa minu väitekirja kaitsmisest.

*
Ühes majas toimus suur pidu. Isa ütles, et tal on taskust raha kadunud. Kui pidu läbi sai, ei olnud Klaus teeninud võileibade müügist nii palju raha, nagu tal oli vähemaks jäänud. Ta ütles, et ta ei saa aru, kuhu see raha kadus. Mina ütlesin isa lausele tuginedes, et raha varastati. Ema arvas juba, et Klaus ei oska ise majandada. Lõpuks ütles Klaus, et nüüd on täiesti kindel, et võileibade müük tõi sisse täpselt sama palju raha, nagu kulus peo korraldamisele, varastatud on muud raha. Kahtlustasime, et varas on peksja. Aga ühelt fotolt märkasime, et ühel teisel mehel olid käes kaardid, millele olid kirjutatud rahasummad ja summade väärtus. Et väärtused olid raha nominaalväärtusest kümme korda väiksemad, oli selge, et varas on see mees. Algul olime arvanud, et varas peab olema kõige halvem inimene, aga me olime eksinud.

*
Läksin Emajõe äärde endise puusilla lähedale. Nüüd oli kehtestatud jõe ületamise maks. Minult tuldi küsima isikutunnistust. Küsisin küsija oma vastu. Pärast seda kirjutati ajalehes, et ma näitasin isikutunnistust ja kontroll näitas vastu. Mõtlesin, et järgmine kord küsin talt hoopis töötõendit. Üle sildade liikuvad inimesed pistsid kõik automaati kümneeurose mündi. Kui ma oleksin sama teinud, oleksin pidanud tagasi tulles teise sama suure mündi lisaks maksma. Nii oleks jõe ületamine läinud maksma rohkem, kui oli minu ühe päeva sissetulek. Kooliajal olin pidanud iga päev kaks korda jõge ületama. Ja maleturniiride ajal olin käinud kolm korda päevas kodus. Nüüd pidin hakkama jõe ületamist vältima. Või võibolla olin valesti aru saanud, võibolla ei maksnud jõe ületamine mitte kümme eurot, vaid kümme senti. See oleks olnud jõukohane, sest see oleks olnud ainult üks kroon. Ühekroonilisi kulutusi olin saanud teha iga päev ka krooniajal. Hakkasin kodu poole kõndima. Kõndisin ühe väikse tüdruku taga, seetõttu püüdsin vahepeal jalgu ka liigutada. Kui ma jalgade liigutamisest loobusin, lootsin sellest hoolimata edasi liikuda, aga jäin siiski seisma ja hakkasin isegi tagurpidi liikuma.

*
Magasin kirjutuslaua taga. Ema võttis minu raha oma kätte. Selle peale ärkasin üles, võtsin talt raha ära ja panin ära. Ema ütles, et väga õige reaktsioon. Vaatasin ühe uue raamatu pealkirja. Ütlesin autorile, et ma algul arvasin, et pealkirja viimane sõna on teises vältes, aga kui ma nägin, mis sõna sellele eelneb, siis sain aru, et kolmandas. Kuigi kui ta oleks teises vältes, siis ta meenutaks minu viimati läbi saadud raamatu pealkirja "Kuldnokk kõnnib". Selle pealkirja järgi autor oligi arvatavasti oma pealkirja rumalusest tuletanud. Lugesin ja samal ajal mõtlesin, et inimene peab Jumalat orjama, järelikult ori olla ei olegi väga halb.

*
Öeldi, et kui Küüts kuulis, et raha on ära varastatud, siis ta naeris. Tahtsin keldriuksest peole tagasi minna. Aga mind keelati, sest ma olin pidžaama väel. Ütlesin, et pidžaamaga sinna minna jah ei sobi. Läksin teisest uksest. Toas lamas voodis kaks tüdrukut. Pesin oma voodi juures hambaid. Mõtlesin, et kui hambad on pestud, siis vaatan tüdrukute poole. Kui ma ühe tüdruku nägu vaatasin, siis ta ütles, et nüüd on mul hambad pestud, nüüd saab suudelda. Läksin aknast välja vaatama. Mõned inimesed juba vaatasid. Panin minu ees vaatavale tüdrukule käe ümber õla. Kõigile tüdrukutele ei tohtinud panna, aga see ei teinud midagi.

*
Käisin viimastes klassides. Viimastesse klassidesse jõudes tuli kõigile õpilastele pähe klaaskast. Nooremad õpilased suhtusid vanematesse halvemini kui vanemad noorematesse. Katsusin oma pead. Minu ehmatuseks katsutud kohta klaas ei ulatunudki. Vaatasin pead silmaga. Aju oli läbi klaasi aimatav. Seal, kus klaasi ei olnud, ei olnud siiski ka juukseid, vaid paljas nahk.

0 vastukaja: