esmaspäev, märts 17, 2008

Loomade laevasõit

Merel sõitis laev. Laevas olid jänes, orav ja karu.
"Kas sa oled merekaru?" küsis jänes karult.
"Aga kas sina oled laevajänes?" küsis karu vastu, sest ta ei osanud midagi vastata.
"Vasta sina esimesena," ütles jänes, kes tahtis, et ei arvataks, et ta suurt looma kardab.
"Kui sa oled laevajänes, siis ei pea ma sulle vastama," ütles karu, sest ta ei osanud ikka veel midagi vastata. Ta mõtles natuke, kuidas tüütamisest lahti saada, ja lisas siis:
"Sinusugusest pisikesest loomast pole merel midagi kasu, nii et viskan su parem merre."
Jänest ja oravat haaras mõlemat hirm. Orav sai aru, et tema on veel pisem kui jänes, seepärast hakkas ta kartma, et teda visatakse ka merre. Ta tahtis karule suure looma muljet jätta ja ütles:
"Vaadake, kui suur saba mul on!"
Jänes mõtles, et oraval on nii temast kui ka karust suurem saba ja et see on nii talle kui ka karule alandav. Tal tekkis lootus, et ta saab karuga liidu sõlmida. Ta ütles karule:
"Viskame parem orava merre, et ta oma sabaga ei ülbitseks!"
Orav hakkas kartma, et jänesel õnnestub tõesti karuga liit sõlmida. Ta pidas endiselt võimalikuks ka seda, et karu viskab ikkagi neid mõlemaid väiksuse tõttu merre. Seepärast küsis orav:
"Mina ja karu oleme mõlemad pruunid, aga mida see jänes meie hulgast otsib, kui ta on üleni valge?"
Jänes vastas:
"Valge on mul ainult talvekarv. Suvel olen ma tumedam. Mina ja karu mõlemad aastaaegade vahetumisega muutume - mina vahetan karva ja karu magab talveund. Aga mida sina, orav, meie hulgast otsid, kui sa oled kogu aeg ühesugune?"
Orav ütles:
"Aga karu elab koopas ja mina puuõõnes, nii et meie oleme ikkagi sarnasemad. Sina, jänes, jooksed kogu aeg lageda taeva all ringi."
Karu hakkas ennast järjest halvemini tundma, et teised muudkui lobisevad, aga temal pole midagi öelda. Ta jõudis järeldusele, et tema elu pole midagi väärt. Seetõttu hüppas ta ise merre. Jänes ja orav tahtsid ikka veel temaga hästi läbi saada, seepärast viskasid nad talle kahekesi karupäästmise rõnga. Karu ujus rõnga abil kaldale, sest jänese ja orava juurde laeva tagasi minna ta ei tahtnud.

0 vastukaja: